Liberec kupuje dalších osm kloubových autobusů na plyn od SOR Libchavy

První autobusy SOR NSG 18 pro Liberec. Foto: DPMLJPrvní autobusy SOR NSG 18 pro Liberec. Foto: DPMLJ

Prvních osm nových autobusů již dorazilo, zbytek přijede do února 2025.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) se rozhodl využít plně opci ke smlouvě a objednal dalších osm kloubových autobusů SOR NSG 18. V Liberci by se podle objednávky za necelých 75 milionů korun bez DPH měla vozidla objevit nejpozději v únoru příštího roku. Vyplývá to z údajů v registru smluv.

Celkem by tak v únoru příštího roku mělo v Liberci jezdit 16 vozidel SOR NSG 18. Prvních osm objednal DPMLJ loni při uzavření rámcové smlouvy. Ta byla původně na patnáct autobusů, letos v lednu se dopravní podnik dohodl s výrobcem na rozšíření kontraktu na 16 autobusů.

Prvních osm autobusů je už v Liberci, dva už jezdí, třetí se připravují na zařazení do provozu. V Liberci tak bude během několika dnů v provozu celkem 22 kloubových autobusů. V Liberci jezdí z článkových vozidel 10 autobusů Solaris Urbino 18 z roku 2020 a čtyři starší pořízené jako ojeté z jiných dopravních podniků.

SOR vyhrál soutěž na dodávku kloubových autobusů, v tendru byli čtyři zájemci. Jeden autobus vyjde na 9,3 milionu korun.

Nové autobusy jsou klimatizované, vybavené kamerovým systémem, zařízením na počítání cestujících, USB zásuvkami, LED osvětlením a uzavřenou kabinou řidiče. Autobus SOR řady NS v Liberci cestující již dobře znají, v krátké verzi NS 12 jich ve městě jezdí 22.

Kvůli rozšiřování počtu kloubových autobusů postavil dopravní podnik ve svých garážích i novou halu pro jejich údržbu.

První autobusy SOR NSG 18 pro Liberec. Foto: DPMLJPrvní autobusy SOR NSG 18 pro Liberec. Foto: DPMLJPrvní autobusy SOR NSG 18 pro Liberec. Foto: DPMLJ
Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ SOR Libchavy SOR NSG 18
23 komentářů