Správa železnic přejmenovává stavby. Úpravy trati z Turnova podél Jizery začnou letos

Jednotka 845 společnosti Arriva vlaky ve stanici Malá Skála. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka 845 společnosti Arriva vlaky ve stanici Malá Skála. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Změna názvu má lépe vystihovat rozsah stavby.

Správa železnic (SŽ) chystá modernizaci trati podél Jizery v úseku Turnov – Železný Brod. První práce by měly začít ještě letos. Po dokončení akce by se měly zkrátit jízdní doby na trati mezi Libercem a Pardubicemi.

Dlouho připravovaná akce přinesla i jednu novinku: Správa železnic celou akci připravovala pod názvem Rekonstrukce ŽST Malá Skála, nakonec se ale celý projekt bude jmenovat jinak: Zkapacitnění trati Turnov – Železný Brod. Vyplývá to z údajů v registru smluv a věstníku veřejných zakázek,

Nový název lépe vystihuje stávající rozsah stavby, kdy díky zřízení dvou automatických hradel v blízkosti zastávek Líšný a Dolánky dojde mezi Železným Brodem a Turnovem k navýšení kapacity dráhy,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Zároveň je součástí také zavedení rychlostního profilu V130 v úseku Malá Skála – Turnov včetně související rekonstrukce železničního svršku.

Změna názvu je logická i z důvodu vnímání veřejnosti. Podle názvu nemohla veřejnost vědět, že součástí akce není jen modernizace stanice v Malé Skále, ale i úpravy dalších kilometrů tratí. K podobnému zmatení dochází i u jiných akcí, kdy se může zdát, že se opravuje pouze stanice.

O rekonstrukci Malé Skály se mluví několik let. Původní plány počítaly s budováním podchodů, nakonec po odporu obce od tohoto kroku Správa železnic ustoupila. Namísto toho vznikne jedno vnější a jedno poloostrovní nástupiště přístupné přes centrální přechod. Investice má zkrátit jízdní doby na trati Turnov – Pardubice.

Malá Skála vyhrála boj proti nádražnímu podchodu, SŽDC na něj nedostala povolení

V současné době se finalizují podklady pro výběrové řízení na zhotovitele a hlavní stavební práce se předpokládají v roce 2025. Poslední uváděná částka o nákladech na stavbu byla 750 milionů korun. Detailně je stavba popsána v informačním letáku.

Tagy Malá Skála Správa železnic trať 030 Liberec - Pardubice Turnov - Železný Brod Zkapacitnění tratě v úseku Turnov - Železný Brod
94 komentářů