Trať podél Jizery čeká úprava za tři čtvrtě miliardy. Rychlost stoupne na 100 km/h, začne dálkové řízení

Stanice Malá Skála, stav únor 2024. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Malá Skála, stav únor 2024. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Místo dlouho plánovaného podchodu vznikne centrální přechod.

Správa železnic začala s výběrem zhotovitele na jednu z největších staveb v Libereckém kraji za poslední roky. V tendru s maximální cenou 725 milionů korun hledá firmu, která modernizuje železniční trať z Turnova do Malé Skály včetně proměny samotné stanice v Malé Skále.

O proměně se mluví několik let, jde i o jednu ze zakázek, kde Správa železnic narazila nejprve na značný odpor obce kvůli chystanému podchodu v Malé Skále. Nakonec vznikne centrální přechod.

Právě v Malé Skále proběhne nejvíce prací. Stanice projde kompletní proměnou. Bude zde nově zřízeno jedno vnější a jedno poloostrovní nástupiště přístupné přes centrální přechod. Součástí celé zakázky je i částečná rekonstrukce železničního svršku v úseku Turnov – Malá Skála, což umožní zvýšit traťovou rychlost. Dojde také k výměně zabezpečovacího zařízení. „Cílem investice je také zkrácení cestovních dob díky těsnějšímu sledu vlaků a zajištění bezbariérové přístupnosti k vlakům,“ uvedla Správa železnic v informačním letáku stavby. Maximální rychlost se zvýší na 100 km/h. Dosud se maximální rychlost mezi Turnovem a Malou Skálou pohybuje mezi 80 a 100 km/h.

Malá Skála vyhrála boj proti nádražnímu podchodu, SŽDC na něj nedostala povolení

Stávající traťové zabezpečovací zařízení bude nahrazeno automatickým hradlem s oddílovými návěstidly na trati. V základním stavu bude stanice dálkově ovládána z pracoviště dispečera ve stanici Stará Paka. Pro indikaci volnosti budou v úseku doplněny počítače náprav. Tři přejezdy, které se nacházejí v obvodu stanice, budou vybaveny novým světelným přejezdovým zabezpečovacím zařízením. Během akce dojde i k opravě 211 metrů dlouhý Rakouský tunel, kde se odstraní průsaky vody.

Investice Správy železnic v Libereckém kraji se dlouhodobě zaměřují na opravy a lehké modernizace, které nepřinášejí zásadní zkrácení jízdních dob. To je i případ této akce.

Opravovaný úsek mezi Turnovem a Malou Skálou. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czStanice Malá Skála, stav únor 2024. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka 845 společnosti Arriva vlaky ve stanici Malá Skála. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czBudova nádraží v Malé Skále po rekonstrukci. Foto: Správa železnicZdvojená souprava Arrivy v Malé Skále. Foto: Liberecký krajNádraží v Malé Skále. Foto: Krokodýl/Wikimedia Commons

Stanici Malá Skála a okolí čekají úpravy za tři čtvrtě miliardy, obec vyhrála boj proti podchodům

 

Tagy Malá Skála Správa železnic trať 030 Liberec - Pardubice Turnov - Malá Skála
86 komentářů