Soud v USA zakázal spojení aerolinek JetBlue a Spirit, akcie propadly o 62 %

A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusA320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

Podle soudce by spojení přineslo zvýšení cen letenek.

Americký federální soud zastavil spojení amerických leteckých společností JetBlue a Spirit. K dohodě o fúzi došlo již v červenci 2022, nyní soud potvrdil odmítavé stanovisko amerického ministerstva spravedlnosti.

Soudce William Young v dnešním verdiktu uvedl, že fúze by omezila soutěž na trhu leteckých společností a zvýšila ceny letenek. „Spotřebitelé vyhledávající nízké ceny letenek by tímto spojením pravděpodobně utrpěli újmu,“ uvedl Young. Verdikt je považován za vítězství administrativy prezidenta Joea Bidena, která spojení odmítla kvůli obavám z narušení hospodářské soutěže.

Podle dohody z července 2022 měly JetBlue za nízkonákladového konkurenta zaplatit 3,8 miliardy. Zatímco tehdy v době oznámení akcionáři Spiritu během chvíle díky posílení kurzu rychle zbohatli, nyní po verdiktu hodnota jejich investice prudce spadla. V jednu chvíli činil pokles oproti včerejšímu kurzu 61,8 %. Akcie JetBlue naopak mírně posílily.

Spojení Spirit Airlines s JetBlue Airways se komplikuje, proti fúzi byla podána žaloba

Spojením obou dopravců by vznikly páté největší americké aerolinky s podílem zhruba 8 % na trhu. Obě aerolinky ve svém společném prohlášení uvedly, že s rozhodnutím nesouhlasí a že spojení považují za nejlepší možné řešení pro situaci na trhu a boj s dominantními dopravci. United, Delta, American a Southwest mají dohromady tři čtvrtiny amerického trhu vnitrostátní letecké dopravy.

Velká fúze leteckých dopravců v USA. Frontier neuspěl s nabídkou na ovládnutí Spirit Airlines, koupí je JetBlue

Spirit patří mezi rychle rostoucí dopravce, původně chtěl aerolinky koupit Frontier. JetBlue ale dal o 900 milionů vyšší nabídku. Spojením měl vzniknout dopravce s 458 letadly a 77 miliony přepravených cestujících za rok.

Tagy JetBlue Spirit Airlines
15 komentářů