JetBlue začne létat z USA i do Amsterdamu, chce snížit ceny transatlantických letů

Airbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlue

Podle dopravce spojení mezi Evropou a USA volá po větší konkurenci.

Americká letecká společnost JetBlue zvýší konkurenci na trase mezi východním pobřežím USA a Evropou. Po letech mezi New Yorkem a Londýnem a již dříve oznámených linkách do Paříže spustí letos i provoz mezi Amsterdamem a New Yorkem a Bostonem.

Oznámení přišlo jen pár dnů poté, co nizozemský soud zamítl plány vlády na omezení provozu na letišti Schiphol. K zahájení letů má dojít v „pozdním létě“, čeká se ještě na schválení příštími úřady.

Jde o trasy, které už dlouho volají po větší konkurenci,“ řekl šéf JetBlue Robin Hayes. Mezi Amsterdamem a východním pobřežím USA dominují hlavně dopravci z aliance SkyTeam, tedy KLM a Delta. „Dopravci na trasách přes Atlantik uzamkli cestující v systému velmi vysokých cen a průměrného servisu. To chceme změnit,“ dodal Hayes.

Dopravce na linku nasadí Airbus A321 LR s výrazně nižší kapacitou, než je u letadel A321neo obvyklé. Verze LR má prodloužený dolet až 7408 kilometrů a umožňuje tak spojit Evropu s americkým východním pobřežím bez mezipřistání. Na palubu letadla se vejde 141 pasažérů, 24 míst je v byznys třídě nazvané Mint. JetBlue je dalším dopravcem, který se snaží prorazit na trhu letů přes Atlantik s úzkotrupým letadlem.

JetBlue létá do více než stovky destinací po celých Spojených státech, Latinské Americe, Karibiku, Kanadě a Velké Británii. Aktuálně je šestým největším leteckým dopravcem v USA.

A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueInteriér A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlueAirbus A321LR pro JetBlue. Foto: JetBlue

 

Tagy AMS-BOS AMS-JFK Amsterdam JetBlue transatlantické lety
21 komentářů