Spojení Spirit Airlines s JetBlue Airways se komplikuje, proti fúzi byla podána žaloba

A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusA320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

Americké ministerstvo spravedlnosti si myslí, že by spojení mohlo omezit konkurenci a vést k růstu cen letenek.

Spojené státy americké chtějí zabránit připravovanému nákupu letecké společnosti Spirit Airlines dopravcem JetBlue Airways. Tamní ministerstvo spravedlnosti už proto podalo žalobu. Informovala o tom agentura AP. Bidenova administrativa zastává názor, že by mohla plánovaná fúze v hodnotě 3,8 miliardy dolarů poškodit spotřebitele, neboť může výrazně omezit konkurenci a vést k růstu letenek. Nejvíc by se to mohlo dotknout těch, kteří spoléhají na tzv. ultra-nízkonákladové dopravce.

Osud spojení dvou velkých nízkonákladových hráčů tak mají nyní v rukou americké soudy. Ministerstvo spravedlnosti si již dříve vyžádalo další materiály ohledně plánovaného obchodu. Jak sílily náznaky, že vláda transakci zpochybní, zahájil JetBlue preventivní kampaň na přesvědčení, že dohoda může být ku prospěchu cestujících. Právníci ministerstva spravedlnosti nicméně uvedli, že zánik letecké společnosti Spirit by odstranil zhruba polovinu všech ultra-low-cost letenek na trhu.

Obě dotčené aerolinky slíbily, že boj o svou dohodu nevzdávají a budou v něm pokračovat. Podle generálního ředitele JetBlue Robina Hayese posílí fúze konkurenci tím, že budou moci lépe konkurovat American Airlines, United, Deltě i Southwestu. Žaloba jej zklamala, ale nepřekvapila.

JetBlue a Spirit by přitom ovládli jen něco málo přes 9 % domácího trhu, což je mnohem méně než zmínění největší dopravci. Ministerstvo spravedlnosti už v minulosti zablokovalo později úspěšnou fúzi American Airlines s US Airways. Spirit měly původně koupit Frontier Airlines, nabídka JetBlue však byla štědřejší.

Tagy JetBlue Spirit Airlines Spojené státy americké
Žádné komentáře