Velká fúze leteckých dopravců v USA. Frontier neuspěl s nabídkou na ovládnutí Spirit Airlines, koupí je JetBlue

A320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: AirbusA320neo v barvách Spirit Airlines. Foto: Airbus

K ovládnutí dopravce míří JetBlue, vznikla by tak pátá největší letecká společnost v USA.

Letecká společnost Spirit Airlines odmítla nabídku Frontier Airlines na spojení,  o které jednala od února letošního roku. Jako „ženicha“ si nakonec vybrala svého rivala JetBlue. Spojením vznikne dopravce s 458 letadly a 77 miliony přepravených cestujících za rok.

Spirit v prohlášení pro investory neuvedly, proč z obchodu s Frontier vycouvaly.  Důvod je ale zřejmý: JetBlue nabídly za ovládnutí dopravce více peněz než Frontier. Frontier původně nabídl 2,9 miliardy dolarů, i přes další přihazování nepřekonal JetBlue. Ty za akcie Spirit zaplatí 3,8 miliardy dolarů.

Spirit nejprve nabídku JetBlue odmítaly kvůli obavám ze snížení konkurence neschválí antimonopolní úřad. Ještě v květnu šéf Spirit Mac Gardner označil nabídku za ekonomicky iluzorní. JetBlue uvedly, že spojení by umožnilo větší konkurenci vůči čtyřem největším americkým dopravcům (Southwest, American, Delta, United) kombinací nízkých cen a kvalitního servisu.

Kvůli ukončení jednání musí Spirit zaplatit Frontieru 25 milionů dolarů a dalších 69 milionů, pokud do jednoho roku najde nového majitele. Akcie všech tří společností reagovaly na zprávu růstem.

Pokud dojde k finální dohodě a schválí ji úřady, půjde o největší fúzi v oboru v USA od roku 2016, kdy Alaska Airlines koupily Virgin America.

Tagy Frontier Airlines JetBlue Spirit Airlines
4 komentáře