Růst mezd v průměru o 8 %. DPP se dohodl s odboráři na dodatku ke kolektivní smlouvě

Měřící tramvaj "Pomeranč" na úseku mezi Palmovkou a Krejcárkem. Pramen: DPPMěřící tramvaj "Pomeranč" na úseku mezi Palmovkou a Krejcárkem. Pramen: DPP

DPP věří, že růst mezd udrží stávající zaměstnance a přitáhne nové.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) se dohodl s odboráři na navýšení mezd pro příští rok. Podle dodatku si zaměstnanci příští rok polepší v průměru o 8 %.

DPP oznámil dohodu v tiskové zprávě. „Nalezená shoda při kolektivním vyjednávání a navýšení mzdových tarifů a středů mzdových tarifů zaměstnanců DPP v příštím roce pomůže narovnat konkurenceschopnost DPP na trhu práce ve srovnání s okolím a zvýšit atraktivitu podniku například při náboru nových zaměstnanců,“ uvedl jeden z největších zaměstnavatelů v dopravě v Česku v prohlášení.

Odboráři v DPP se dohodi na nové kolektivní smlouvě, mzdy porostou o procentní bod nad inflaci

Všechny hlavní benefity, jako jsou stravenky, dovolená, volnočasové poukázky nebo tzv. sick days zůstávají beze změny ve stejném rozsahu jako v letošním roce. Vyjednaný a podepsaný dodatek ke kolektivní smlouvě platí do 31. prosince 2024. Stávající kolektivní smlouva platí od 1. ledna 2022 do 31. prosince 2026.

DPP věří, že navýšení mezd povede k posílení zájmu o zaměstnání zejména u dělnických profesí. „Kromě toho dodatek ke kolektivní smlouvě přispěje ke stabilizaci a udržení si kvalitních zaměstnanců, kteří denně zajišťují bezvadné fungování pražské MHD,“ uvádí tisková zpráva. DPP zaměstnává zhruba 11 000 lidí, z toho 4300 řidičů a strojvedoucích.

Průměrná mzda v DPP za leden až listopad 2023 činí 55 568 Kč, u řidičů a strojvedoucích činí 56 363 Kč.

Kolektivní vyjednávání u největších zaměstnavatelů v dopravě letos již skončilo. Nárůst mezd u státních firem a organizací na železnici je letos nižší než například u DPP.

České dráhy mají novou kolektivní smlouvu, nárůst mezd bude výrazně nižší než u Správy železnic

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp kolektivní vyjednávání
14 komentářů