Speciální jízdy, výstava i geolokační hra ve stanicích. Oslavy 50 let metra vrcholí

Souprava metra Ečs. Autor: Jklamo – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=340711Souprava metra Ečs. Autor: Jklamo – Vlastní dílo, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=340711

Přinášíme přehled všech akcí, které se pro fanoušky dopravy v Praze chystají.

Ve čtvrtek 9. května 2024 v 9:19 uplyne přesně 50 let od slavnostního zahájení provozu metra v Praze, prvního úseku Kačerov – Florenc (tehdy Sokolovská) na lince C. Praha se tehdy stala 44. městem na světě, kde jezdí podzemní dráha.

Půlstoletí páteře pražské MHD mapuje nová putovní výstava, kterou ve středu dopravní podnik představil v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice. Bude k vidění do poloviny srpna na osmi různých místech v Praze (seznam viz níže). Výstava má 20 panelů a podílel se na ní i tehdejší projektant a zhotovitel systému.

Výstava o výročí metra v muzeu MHD ve Střešovicích. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýVýstava o výročí metra v muzeu MHD ve Střešovicích. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýVůz T3SUCS ev. č. 7188 se speciálním polepem připomínajícím metro typu Ečs. Foto: DPP

Zároveň startuje rozsáhlá geolokační hra „Metro 50“, která hráče provede všemi 61 současnými stanicemi pražského metra, kde budou moci sbírat body a řešit kvízové otázky.

DPP chystá i reprint původního vydání Večerníku Praha k zahájení provozu metra v Praze a speciální vydání deníku Metro pouze o metru.

V rámci oslav se příští sobotu 4. května uskuteční také den otevřených dveří v depu Kačerov nebo jízdy historickými soupravami na lince C o státním svátku 8. května.

O všech třech linkách jsme nechali natočit dokumenty, kterými vtipně provází David Vávra, a které veřejnost bude moct zhlédnout během května ve vysílání České televize,“ uvedl generální ředitel DPP Petr Witowski.

Dokumenty mají cca 40 minut a nesou se v podobném duchu jako populární dokumentární série Šumná města. „Prahou podzemní drahou“ natáčel stejný štáb pod režisérskou taktovkou Radovana Lipuse, který je také spoluautorem scénářů.

Horor s dobrým koncem. Soupravy M1 oslavily 25 let na kolejích pražského metra

Oslavy vyvrcholí ve čtvrtek 9. května v centru městského plánování CAMP, kde je celé odpoledne až do večerních hodin program pro veřejnost. Detailní program a rezervace míst jsou k dispozici zde.

Oslavy plánuje DPP i na příští rok, kdy nastane jubileum 150 let od zahájení provozu MHD a 100 let od zahájení pravidelného provozu autobusů.

Kudy bude putovat výstava

Do pátku 3. května 2024 bude výstava k vidění na horním nádvoří vozovny Střešovice mezi 5. a 6. kolejí před vstupem do samotného Muzea MHD.

V sobotu 4. května se výstava přestěhuje do depa Kačerov na výroční den otevřených dveří. Necelé dva týdny, od neděle 5. do pátku 17. května si výstavu budou moct prohlédnout cestující ve stanici Kačerov, kde provoz před 50 lety začal.

Prostě tam chyběl drát. Pojistky nereagovaly, oblouk hořel, vzpomíná jeden z otců metra

Poté výstava poputuje do centra Prahy, do konce května bude na Jungmannově náměstí, další dva týdny až do 14. června před Novou radnicí na Mariánském náměstí. Do 28. června si ji budou moct prohlédnout návštěvníci jednoho z největších pražských obchodních center Westfield na Chodově.

Od 28. června do 22. července poputuje do Argentinské Office Building, kde sídlí společnost Metrprojekt Praha a na závěrečnou štaci od 22. července do 15. srpna se výstava vydá do Palmovka Parku II, kde sídlí společnost Metrostav. Výstavu je možné si prohlédnout i online.

Geolokační hra

Ke hře je potřebný pouze chytrý telefon s připojením k internetu a platná jízdenka nebo kupon. Hru lze stáhnout na úvodní stránce webu DPP.

Soutěžní otázka pro danou stanici se hráči načte až ve chvíli, kdy bude na místě. Pro každou stanici je ve hře jedna soutěžní otázka. Za správnou odpověď hráč získá 50 bodů. Hra má verzi pro dospělé, kde jsou otázky náročnější, ale také verzi dětskou, která není zaměřena jen na samotné stanice, ale i na zajímavosti v jejich bezprostředním okolí.

V Praze vyjede metrotramvaj. Kulaté výročí podzemní dráhy připomíná i hlášení stanic

Je možné ji kdykoliv přerušit a vrátit se k ní v libovolný čas v době provozu metra. Hra bude k dispozici následujících šest měsíců, tj. do konce října.

Pro její splnění je potřebné získat minimálně 750 bodů, tj. správně odpovědět na otázky z alespoň 15 stanic. Poté se hráči vygeneruje unikátní kód, po jehož předložení si může v infocentrech DPP zakoupit absolventskou turistickou vizitku ke hře a prvních tisíc hráčů obdrží také drobný dárek.

Speciální jízdy

V sobotu 4. května od 10:00 do 16:00 se koná den otevřených dveří v depu Kačerov. Ve středu 8. května navážou jízdy historickými soupravami metra na lince C za běžné jízdné.

Jako první vyjede v 9:19 z Kačerova na Florenc historická třívozová souprava ze zahájení provozu metra v roce 1974. V 9:25 se k ní připojí historická pětivozová souprava 81–71, tzv. černá huba. V 9:30 opět z Kačerova bude následovat rekonstruovaná souprava 81–71M, kterou DPP uvažuje do budoucna zachovat jako historickou pro Muzeum MHD.

V jednom čelním voze ev. č. 3138 v ní zůstal původní zabezpečovač, tzv. udírna. Jako poslední vyjede z Kačerova v 9:35 vlak M1, konkrétně první prototypová souprava, která se v rámci homologace objevila v metru v červenci 1998 a první cestující přepravila v lednu 2000.

Vlaky Ečs budou do 16:00 jezdit na nejstarším úseku metra Kačerov–Florenc, souprava 81–71 mezi Kačerovem a Nádražím Holešovice, 81–71M pak v úseku Kačerov–Ládví a nejstarší souprava M1 pak úsek Kačerov–Letňany.

Nové publikace

DPP k jubileu metra připravuje také vydání nových publikací. První z nich, „50 příběhů metra“, na 240 stranách představí historii pražského metra prostřednictvím 50 unikátních příběhů 50 osobností spojených s pražskou podzemní drahou.

Architektka metra Anna Švarc s dalšími spolupracovníky připravuje vydání knihy s pracovním názvem „Nejkrásnější metro na světě“, která mapuje historii i současnost architektury, designu a umění v pražském metru.

DPP kromě toho vydá i brožuru o vozidlech nezávislé trakce pražského metra.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp metro výročí
5 komentářů