Odboráři v DPP se dohodi na nové kolektivní smlouvě, mzdy porostou o procentní bod nad inflaci

Tramvaj 15T ve vánoční výzdobě. Foto: Václav Holič / DPPTramvaj 15T ve vánoční výzdobě. Foto: Václav Holič / DPP

Nová kolektivní smlouva platí na pět let, problematika mezd a benefitů jen rok.

Mzdy zaměstnanců Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) mají příští rok růst o jeden procentní bod nad inflaci. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy, na které se dnes dohodly odborové organizace s vedením druhého největšího dopravce v zemi.

Nová kolektivní smlouva má platit až do konce roku 2026, mzdový předpis a objem benefitů na jeden rok. Přesná výše mzdového navýšení bude jasná až po zveřejnění inflace za roku 2021. Má jít o navýšení mzdových tarifů nad průměrnou roční míru inflace za letošní rok. Většina zaměstnaneckých benefitů zůstává beze změny ve stávajícím rozsahu.

„Jsem rád, že jsme se po téměř dvouletém intenzivním jednání domluvili s našimi sociálními partnery na znění nové kolektivní smlouvy, která bude platit následujících 5 let s výjimkou mzdových tarifů a benefitů, jejichž platnost jsme uzavřeli na jeden kalendářní rok. Podstatnou informací pro naše zaměstnance je, že jejich průměrná mzda v příštím roce nepoklesne pod úroveň dosaženou letos,“ řekl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP .

DPP pro zaměstnance zavádí nově čtvrtletní kolektivní výkonnostní odměny a stravenkový paušál. „Dohodli jsme se na mírném vylepšení dvou benefitů: příspěvku zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření nebo penzijní připojištění a na dětskou rekreaci. Ostatní zůstávají na dosavadní, tradičně vysoké úrovni,“ dodal Witowksi. Snahou DPP je podle něj najít rozumnou rovnováhu mezi podmínkami pro zaměstnance a pohledem akcionáře a rozpočtu hlavního města. Podle DPP nemá v této době smysl uzavírat mzdovou část na delší dobu než na rok.

DPP zaměstnává celkem 11 025 lidí, po Českých drahách je tak druhým největším dopravcem v zemi.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp kolektivní vyjednávání
1 komentář