RegioJet změní s novým jízdním řádem tarif u rychlíků, jeho podobu zatím tají

RegioJet v Hranicích na Moravě. Foto: Miroslav Volek / Flickr.comRegioJet v Hranicích na Moravě. Foto: Miroslav Volek / Flickr.com

Ceny v rezervačním systému zůstávají i po změně jízdního řádu stejné, tarif řeší hlavně prodej jízdenek ve vlaku.

Společnost RegioJet změní svůj tarif pro rychlíkové linky R8 (Brno – Bohumín) a R23 (Kolín – Ústí nad Labem). I když je již ve firmě zpracován, dopravce jeho zveřejnění stále tají.

Informace o novém tarifu se objevila v ministerském Přepravním a tarifním věstníku, kde je ale pouze uvedeno, že bude nový tarif. Jeho samotná podoba není zveřejněna.

„Informace budou k dispozici na našem webu před začátkem platnosti tarifu a pro zveřejnění tarifního věstníku jsme data poskytli, “ řekla mluvčí RegioJetu Alexandra Janoušek Kostřicová. Ještě loni byl přitom tarif bez problémů zveřejněn rovněž v přepravním a tarifním věstníku. „Ceny jízdného cestující zjistí přímo v našem rezervačním systému, kde si mohou rezervovat jízdenky za nejvýhodnějších podmínek. Aktuálně platný ceník nejvyšších potenciálních cen při nákupu jízdenky ve vlaku je pak vždy zveřejněn také na našem webu,“ dodala. Stát se tak má nejpozději 9. prosince, tedy den před změnou jízdního řádu.

Tarif, který je na stránkách ministerstva zveřejněn, slouží jako přehled maximálních cen v jednotlivých relacích, který platí v podstatě jen při koupi jízdenky ve vlaku. Pro nákup online platí podle porovnání cen v rezervačním systému ve stávajícím i novém jízdním řádu stejné ceny. Jízdenky z Brna do Ostravy začínají na 169 korunách, jde ale jen o pár okrajových spojů. Když na trase v prosinci 2019 začínal, jízdenka na stejné trase byla za 100 korun. Cestující si mohou současně zakoupit i jízdenky pro jednotlivé integrované dopravní systémy, které na trase platí.

RegioJet začal prodávat jízdenky na rychlíky Brno – Bohumín, je levnější než České dráhy

RegioJet má na provoz rychlíků takzvanou netto smlouvu, kdy tržby jsou rizikem dopravce. Podle ministerstva dopravy smlouva neřeší zveřejňování tarifu, to řeší obecná legislativa. „Ta předpokládá přístup cestujících ke smluvním obchodním podmínkám a tarifu,“ dodal mluvčí ministerstva František Jemelka. Odkaz na stránkách RegioJetu na smluvní podmínky a tarif je aktuálně ale nefunkční.

V původní verzi RegioJet uvedl, že zveřejnění neplánuje, citace mluvčí byla po vydání změněna.

Tagy Linka R8 Brno - Bohumín R23 R8 RegioJet
83 komentářů