Pražský dopravní podnik daruje ukrajinským městům Mykolajiv a Buča pět autobusů SOR

Pět autobusů SOR darovaných z Prahy do měst Mykolajiv a Buča. Foto: DPPPět autobusů SOR darovaných z Prahy do měst Mykolajiv a Buča. Foto: DPP

Od napadení Ruskem daroval DPP na Ukrajinu už celkem 31 vozidel.

Pražský dopravní podnik (DPP) prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni daruje na Ukrajinu další vyřazená vozidla, tentokrát pět autobusů SOR. Příjemcem pomoci jsou dopravní podniky ve městech Mykolajiv a Buča, darovaná vozidla tam budou sloužit ve veřejné dopravě.

Autobusy jsou plně provozuschopné, v pátek si je převzali zástupci obou měst a po vlastní ose s nimi odjeli na Ukrajinu.

Dopravní podnik Mykolajivtranspas dostane tři autobusy typu SOR NB 12, ev. č. 3546, 3566 a 3577, vyrobené v roce 2009, které DPP využíval do 20. ledna, kdy je vyřadil z vozového parku.

Městskému dopravci v Buči DPP daruje dva midibusy SOR BN 8.5 ,ev. č. 2027 a 2029, vyrobené v roce 2011 a vyřazené loni v prosinci.

Darování vozidel zprostředkovala Praha, na primátora Bohuslava Svobodu se s žádostí o poskytnutí pomoci obrátili starosta města Mykolajiv Oleksandr Sjenkevyč a jeho kolega Anatolij Fedoruk z Buči.

Pět autobusů SOR darovaných z Prahy do měst Mykolajiv a Buča. Foto: DPPPět autobusů SOR darovaných z Prahy do měst Mykolajiv a Buča. Foto: DPPPět autobusů SOR darovaných z Prahy do měst Mykolajiv a Buča. Foto: DPP

Člověk v tísni pak poskytne administrativní zajištění celé akce. Na Ukrajině je významným distributorem humanitární pomoci a dohlédne na předání vozidel v obou městech.

„Ukrajinu podporujeme od prvního dne, kdy začala čelit ruskému útoku – ať už humanitární, zdravotnickou, finanční pomocí anebo jako nyní, dodávkami dopravních prostředků. A budeme v tom nadále pokračovat, protože konflikt bohužel stále trvá,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Náměstek primátora Zdeněk Hřib dodal, že Praha už nad rámec dnešních pěti autobusů věnovala na pomoc stovky topidel, elektrocentrály, tramvaje, sanitní a záchranné vozy, balíčky s potravinami a také zdravotnický materiál.

Z Ostravy odjely na Ukrajinu další tři darované autobusy, o dopravě tramvají se jedná

„Díky adresné pomoci chráníme před konfliktem i nás,“ uvedl Hřib.

Od napadení Ukrajiny Ruskem DPP daroval ukrajinským městským dopravním podnikům už celkem 31 vozidel. V roce 2022 to bylo 15 tramvají T6A5, pět tramvají T3SUCS, jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M dopravnímu podniku města Charkov.

V loňském roce pak dva autobusy Irisbus Crossway LE 12,8M a dvě trolejové věže značky Renault dopravnímu podniku města Mykolajiv.

Krnov koupil za půl milionu autobus pro ukrajinské město. Pro byli i komunisté a SPD

Tagy dpp pomoc Ukrajině Ukrajina
23 komentářů