Krnov koupil za půl milionu autobus pro ukrajinské město. Pro byli i komunisté a SPD

SOR 10,5 z roku 2012, který Krnov daruje na Ukrajinu. Foto: Tomáš HradilSOR 10,5 z roku 2012, který Krnov daruje na Ukrajinu. Foto: Tomáš Hradil

Humanitární dar bude do Nadvirny svážet žáky základních škol z okolních vesnic.

Krnovští zastupitelé odhlasovali nákup autobusu pro své partnerské město Nadvirna v západoukrajinské Ivanofrankivské oblasti. Bude sloužit k rozvozu dětí z uprchlických rodin, které musely utéct před ruskou invazí na východ Ukrajiny.

„Děti tak nebudou muset v zimě docházet do školy až osm kilometrů pěšky,“ uvedl starosta Krnova Tomáš Hradil.

Podle zápisu z jednání hlasovali pro nákup za 580 tisíc korun (včetně DPH) všichni zastupitelé jednomyslně, jen jeden se zdržel. Starosta upozornil, že pro byli i zástupci KSČM a SPD. Tyto strany přitom na celorepublikové úrovni pomoc Ukrajině odmítají a autoritářský režim Kremlu a jeho napadení sousední země hájí.

Starosta uvedl, že nákup Krnov řešil přímo s vedením partnerského města Nadvirna. „Abychom pořídili autobus, který jim nejlépe vyhovuje v pro nás schůdné cenové relaci,“ dodal.

Nakonec vybrali stroj značky SOR 10,5 z roku 2012. Humanitární dar bude do Nadvirny svážet žáky základních škol z okolních vesnic.

Ostrava daruje na Ukrajinu další autobusy a 25 tramvají. Město Konotop po ní pojmenuje ulici

Starší autobusy darovala loni na Ukrajinu v rámci humanitární pomoci i Ostrava. Šlo o čtyři autobusy Solaris Urbino 10 a tři autobusy Solaris Urbino 12 z vozového parku Dopravního podniku Ostrava. Vozy tam slouží k přepravě cestujících ve městě Konotop.

Letos Ostrava daruje na Ukrajinu další autobusy a 25 tramvají. Město Konotop po ní z vděčnosti pojmenovalo ulici.

Ukrajině tímto způsobem pomohla i Praha. Dopravní podnik prostřednictvím neziskové organizace Člověk v tísni loni v září daroval celkem 20 tramvají a dva autobusy. Příjemcem pomoci byl charkovský městský dopravní podnik. Slouží ve veřejné dopravě v Charkově, autobusy pak v západoukrajinském městě Chmelnický.

Z Prahy odjíždí první vyřazené tramvaje na pomoc poničenému Charkovu

Šlo o pět tramvají typu T3SUCS, 15 tramvají typu T6A5, jejichž pražský provoz skončil v červnu 2021, jeden autobus Karosa B951 a jeden kloubový Irisbus Citelis 18M.

Tagy humanitární pomoc Krnov pomoc Ukrajině Ukrajina
17 komentářů