Z Ostravy odjely na Ukrajinu další tři darované autobusy, o dopravě tramvají se jedná

Odjezd darovaných autobusů z Ostravy na Ukrajinu. Zdroj: DPOOdjezd darovaných autobusů z Ostravy na Ukrajinu. Zdroj: DPO

V konotopské MHD nahradí dopravní prostředky, které musely od počátku ruské invaze sloužit válečným účelům.

V pátek 18. srpna v dopoledních hodinách vyrazila na cestu z Ostravy do ukrajinského Konotopu trojice naftových autobusů Solaris Urbino 12. Dopravní podnik Ostrava (DPO) je válkou zasaženému městu daruje. Vozidla se připojí k sedmi autobusům, které již Konotop získal od DPO v listopadu loňského roku.

Nově vyslané autobusy pochází z daru oznámeného letos v červnu. Součástí bylo tehdy i 25 tramvají typu T6A5 vyrobených pražskou ČKD Tatra. O možnostech a způsobu jejich přepravy na severovýchod Ukrajiny se však zatím stále jedná.

Všechny darované autobusy a v budoucnu i tramvaje byly již u DPO vyřazeny z provozu během obnovy vozového parku. V konotopské MHD nahradí dopravní prostředky, které musely od počátku ruské invaze sloužit válečným účelům.

„Moc mě těší, že pro nás již nepotřebná vozidla zmírňují kritický stav městské hromadné dopravy v partnerském městě a i nadále budou tamějším obyvatelům a cestujícím ulehčovat náročné období,“ komentoval dar generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Konotop ocenil ostravské dary pojmenováním jedné ze svých ulic na ulici „Ostravskou“. Ve městě probíhá přejmenovávání místních názvů, které oslavují Rusko nebo jsou spojeny s jeho symbolikou. Konotopu pomáhá také polská Varšava, na severovýchod Ukrajiny už poslala své vyřazené tramvaje Konstal 105Na.

Odjezd darovaných autobusů z Ostravy na Ukrajinu.
Zdroj: DPOOdjezd darovaných autobusů z Ostravy na Ukrajinu.
Zdroj: DPOOdjezd darovaných autobusů z Ostravy na Ukrajinu.
Zdroj: DPO
Tagy dopravní podnik ostrava DPO Konotop ostrava pomoc Ukrajině Ukrajina
18 komentářů