Pojízdná výstava dopravních podniků v libereckých ulicích. Nově po městě jezdí ostravské autobusy

Autobus Solaris Urbino 18 v barvách DPO v Liberci na zastávce Plátenická. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino 18 v barvách DPO v Liberci na zastávce Plátenická. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Pronajaté autobusy mají překlenout nedostatek vozidel způsobených prodloužením tramvajové výluky.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) si pronajal dva kloubové autobusy Solaris Urbino 18 od Dopravního podniku Ostrava. Mají překlenout nedostatek autobusů způsobený prodloužením tramvajové výluky mezi Libercem a Jabloncem.

Je to dočasné řešení kvůli prodloužení výluky. Navíc nám na jaře příštího roku dorazí nové kloubové autobusy od SOR Libchavy,“ řekl provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Dopravce potřebuje kvůli zpoždění prací na modernizaci tramvajové trati více autobusů, než je běžné, v úseku Vratislavice – Jablonec nahrazují tramvaje. Z podobných důvodů DPMLJ pronajal letos dva autobusy do Mostu, kde došlo rovněž ke zpoždění s modernizací tramvajové trati.

Liberec objednal prvních osm kloubových autobusů od SOR Libchavy

Podle údajů v registru smluv jde o dva autobusy Solaris z roku 2009. DPMLJ si je pronajal do konce letošního roku, platit bude 14,20 Kč za každý ujetý kilometr.

Mix nových a vyřazených vozidel

Liberecký dopravní podnik se v posledních letech kromě nákupu nových autobusů vydal i strategií pořízení vyřazených vozidel z jiných dopravních podniků. V ulicích města aktuálně jezdí ještě kloubové autobusy Solaris v barvách olomouckého či  plzeňského dopravního podniku. V minulých letech se v Liberci objevily původně vyřazené autobusy z Prahy či Zlína, po městě jezdí také tramvaj v olomouckém nátěru. Pomalu z ulic mizí autobusy Mercedes-Benz z německých dopravních podniků, které umožnily hladký přechod provozu po ukončení smlouvy s BusLine.

I když se dopravní podnik kvůli pořizování starých autobusů stává často terčem vtipů na sociálních sítích, v posledních letech výrazně investoval do nových autobusů. Jde o 22 autobusů SOR NS12 a deset kloubových autobusů Solaris Urbino 18. Objednáno má osm nových kloubových autobusů SOR NS 18.

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou dopravní podnik ostrava DPMLJ DPO Solaris Urbino 18
14 komentářů