Liberec objednal prvních osm kloubových autobusů od SOR Libchavy

Autobus SOR NS 12 v barvách Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJAutobus SOR NS 12 v barvách Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJ

Nové autobusy dorazí do Liberce do konce dubna příštího roku.

Měsíc po uzavření rámcové smlouvy objednal Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) prvních osm kloubových autobusů SOR NS 18 od společnosti SOR Libchavy. SOR vyhrál soutěž na dodávku až 15 autobusů.

Uzavření objednávky na prvních osm kusů vyplývá z registru smluv, hodnota první objednávky je 74,8 milionu korun. Jeden tak vyjde na 9,3 milionu korun. Osm autobusů má do Liberce dorazit nejpozději do konce dubna příštího roku. Autobusy budou poháněny na stlačený zemní plyn (CNG). Soutěž na nové autobusy do Liberce přilákala čtyři soutěžící, díky tomu cena v tendru klesla zhruba o desetinu. SOR porazil Solaris, Otokar a dealera Iveco Tezas servis.

DPMLJ závazně odebere deset autobusů, na dalších pět bude mít opci. Původně plánoval příští rok odebrat jen pět, nakonec se rozhodl pro objednávku osmi. Nové autobusy mají být klimatizované, vybavené kamerovým systémem, zařízením na počítání cestujících, USB zásuvkami, LED osvětlením a uzavřenou kabinou řidiče. Autobus SOR řady NS v Liberci cestující již dobře znají, v krátké verzi NS 12 jich ve městě jezdí 22.

Liberec kloubové autobusy dlouho opomíjel, ke změně došlo po ukončení spolupráce s Busline. DPMLJ si koupil některá ojetá vozidla a v září 2020 pak deset nových autobusů Solaris Urbino 18. Důvodem nákupu kloubových autobusů je i nedostatek řidičů. Nové autobusy by měly rovněž nahradit flotilu dosluhujících ojetých kloubových autobusů, které DPMLJ v minulých letech nakupoval hlavně na výluky. DPMLJ soutěžil autobusy na plyn už loni, v polovině roku ale kvůli nejisté situaci na trhu s plynem tendr zrušil.

Kvůli rozšiřování počtu kloubových autobusů staví dopravní podnik ve svých garáží i novou halu pro jejich údržbu.

Tagy Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ SOR Libchavy SOR NS18
26 komentářů