Pardubický kraj odkoupí od ČD havarovanou parní lokomotivu. Chce ji pro muzeum

Parní lokomotiva 310.922 deponovaná v České Třebové. Foto: Pardubický krajParní lokomotiva 310.922 deponovaná v České Třebové. Foto: Pardubický kraj

Nepojízdný stroj vyjde kraj na tři čtvrtě milionu korun. Po opravě se vrátí na koleje.

Pardubický kraj se domluvil s Českými drahami na odkupu parní lokomotivy 310.922. Ta je po nehodě v roce 2011 deponována v neprovozuschopném stavu v České Třebové.

Kraj chce lokomotivu opravit a využít v připravovaném železničním muzeu v Dolní Lipce. Zároveň ji chce nasadit i v rámci pravidelných letních jízd. Drahám za ni zaplatí 763 tisíc korun.

Kraj jednal o odkupu parní lokomotivy 310.922 s Českými drahami již delší dobu. „Naším záměrem je od samého počátku nejen lokomotivu získat do vlastnictví a vystavit ji v rámci připravovaného železničního muzea v Dolní Lipce, ale především ji vrátit zpět na koleje, uvedl hejtman Martin Netolický.

Lokomotiva je po nehodě z roku 2011 odstavená v depu v České Třebové a je k vidění jen při prezentačních akcích.

Na opravě se bude podílet Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku.

V sobotu 7. října se v Dolní Lipce budou konat oslavy 150 let od zprovoznění Moravské pohraniční dráhy. Kraj chce do té doby převoz zakoupené lokomotivy stihnout, aby ji mohl návštěvníkům ukázat.

Devět lokomotiv na šesti trasách. Moravská pohraniční dráha oslaví 150 let velkolepě

Parní lokomotiva 310.922 vznikla v roce 1930 v továrně v Adamově, která tou dobou patřila pod závody Škoda. Lokomotivu v roce 1935 odkoupilo Ministerstvo národní obrany a zařadilo ji pro potřeby železničního vojska k Železničnímu pluku v Pardubicích.

Od konce 70. let byla vystavena jako pomník v depu v České Třebové. V polovině 90. let se dočkala opravy, která vedla k jejímu zprovoznění.

V následujících letech byla často k vidění při nostalgických jízdách zejména ve východních Čechách a na Vysočině.

V červenci 2011 vykolejila při cestě k jihlavskému nádraží. Následně byla odstavena v České Třebové, kde je k vidění v rámci různých prezentačních akcí.

Tagy čd Martin Netolický Pardubický kraj železniční nostalgie
44 komentářů