Stanjura chce částečně privatizovat České dráhy. Akcie by podle něj mohly jít na burzu

Railjet Českých drah na Semmeringu. Foto: České dráhyRailjet Českých drah na Semmeringu. Foto: České dráhy

O privatizaci státního dopravce se mluvilo již v minulosti. Ministr dopravy je k nápadu skeptický.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by zprivatizoval část Českých drah. Prohlásil to na právě probíhajícím 31. kongresu ODS v Ostravě. Prosazení tohoto záměru podle něj nebude jednoduché, ale mělo by se o něj usilovat.

„Je to na příští volební program, do kampaně. Umím si představit, že část akcií ČD, například formou burzy, bychom mohli nabídnout privátnímu kapitálu,“ doplnil Stanjura pro deník Zdopravy.cz.

Ministr dopravy Martin Kupka na dotaz uvedl, že kompletní privatizace ČD v plánu vlády není. „Z hlediska posouzení, když jsem pozoroval změny i na českém železničním trhu, tak pokud bychom o tom jenom spekulovali, by potenciální zájemci pravděpodobně pocházeli z řad jiných národních dopravců. Ve skutečnosti by se tak o privatizaci stejně nejednalo,“ dodal Kupka s tím, že se jedná o prodeji zbytného majetku s cílem rozvíjet kvalitu ČD.

Stanjura navrhoval částečnou privatizaci státního dopravce již dříve. V rozhovoru pro deník E15 z roku 2021 řekl, že by ČD mohly být v budoucnu firmou s akciemi na burze, ale stále s majoritním podílem státu. „Po nástupu konkurenčního prostředí na železnici se ukázalo, že i ČD se umějí zlepšit,“ uvedl tehdy.

Úvahy o privatizaci Českých drah či některé z jejich dcer se v politice čas od času vynořují už 30 let.

Tagy čd České dráhy privatizace Zbyněk Stanjura
228 komentářů