Liberec se zdražením jízdného zvýší i pokuty, na zaplacení nižší přirážky dá dvakrát více času

Autobus Solaris Urbino v zastávce U Lomu v Liberci. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino v zastávce U Lomu v Liberci. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.cz

Nově nabídne DPMLJ slevu na pokutě, pokud si cestující koupí jízdenku nejméně na 90 dnů.

Kromě razantního zdražení jízdného od 1. ledna se v liberecké městské hromadné dopravě se začátkem roku zvýší i pokuty za cestování bez platného jízdního dokladu. Ke zdražení dojde po 15 letech.

Nově dojde k navýšení standardní sazby přirážky z 1000 Kč na 1500 Kč, u snížené sazby přirážky dojde k navýšení ze 600 na 1000 Kč. Přirážka za zapomenutí předplatného jízdného platného v době přepravní kontroly, případně dokladu opravňujícího k bezplatné přepravě, bude nově činit 100 korun. Dosud je to 40 korun. Změnu pokut oznámil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ). Na stejné úrovni zůstane jen pokuta za konzumaci jídla ve vozidle či nedodržení pokynů k přepravě zvířat: 40 Kč.

34 korun i za jízdu jednu zastávku. Liberec zdraží papírové jízdenky o desetikorunu

Po vzoru jiných dopravních podniků v Liberci nově umožní i slevu na pokutě v případě zakoupení časové jízdenky nejméně na 90 dnů. Namísto tisícikoruny zaplatí cestující jen 700 korun.

DPMLJ současně na základě připomínek cestujících prodlouží termín pro úhradu snížené sazby přirážky. Ze stávajících 5 pracovních dnů půjde o lhůtu 10 kalendářních dnů. Tato změna se bude týkat také cestujících se zapomenutým předplatným jízdným.

Dopravní podniky volají po zvýšení stropu na pokuty za cesty bez platné jízdenky

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ pokuta přepravní kontrola přirážka k jízdnému
10 komentářů