Dopravní podniky volají po zvýšení stropu na pokuty za cesty bez platné jízdenky

Kontrola jízdních dokladů v Brně. Foto: DPMBKontrola jízdních dokladů v Brně. Foto: DPMB

Horní hranice pokuty 1500 Kč se neměnila 14 let.

Sdružení dopravních podniků (SDP ČR) chce dosáhnout legislativní změny, která by přinesla dopravcům možnosti udělit za cestu bez platného jízdního dokladu vyšší pokutu než dosud. Zatímco nyní je maximální strop 1500 Kč, nově chtějí hranici pro takzvanou přirážku k jízdnému navýšit na 2 500 Kč.

Na včerejším jednání podvýboru pro dopravu to uvedl předseda SDP ČR Tomáš Pelikán. „Hranice se neměnila se čtrnáct let, od té doby se ceny jízdného výrazně navýšily,“ uvedl Pelikán. Ředitel odboru veřejné dopravy ministerstva dopravy Ondřej Michalčík tyto snahy na včerejším jednání podpořil.

Zvýšení pokut ale není úplně jednoduché legislativně, řeší je dva zákony. Pro tramvaje a trolejbusy zákon o dráhách, pro autobusy zákon o silniční dopravě. Lze očekávat, že se příslušné zákony nebudou měnit jen kvůli pokutám. Dopravci tak  musí počkat, až se zákony budou novelizovat z jiných důvodů, například transpozici evropských směrnic.

Podle Pelikána by maximální hranici nevyužili zdaleka všichni dopravci. „Je to téma hlavně pro ty největší dopravní podniky,“ dodal Pelikán. Řada dopravních podniků sankce za takzvanou jízdu na černo nechce zvyšovat i kvůli tomu, že mají obavy, že poklesne šance na vymožení pokuty.

Tagy jízda bez platného dokladu jízda načerno pokuta přirážka k jízdnému Sdružení dopravních podniků ČR
195 komentářů