34 korun i za jízdu jednu zastávku. Liberec zdraží papírové jízdenky o desetikorunu

Autobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Největší zdražení čeká majitele časových zlevněných jízdenek, například měsíční kupón pro děti zdraží ze 132 na 330 Kč.

Cestování městskou hromadnou dopravou v Liberci od 1. ledna výrazně zdraží, zejména při použití klasických papírových jízdenek. Radní již na sklonku září schválili záměr na úpravu tarifu, který počítá se zvýšením ceny nejlevnější papírové jízdenky z 24 na 34 Kč. Liberec se i nadále brání jízdenkám na kratší dobu platnosti, většina jízd po městě přitom trvá do patnácti minut. Nově bude jízdenka platit 60 minut, dosud je to 40 minut.

Vyplývá to z dokumentu, který je v materiálech pro jednání Rady města.  Problematika MHD spadá pod náměstka Jiřího Šolce, který byl v aktuálním období zvolen za ANO 2011. Hnutí přitom dlouhodobě kritizuje jakékoliv zdražování. V Liberci vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj, ANO 2011, ODS a Pirátů.

Cena 34 korun bude platit při nákupu papírové jízdenky, při platbě kartou nebo přes Opuscard bude jízdenka za 28 korun. Nově mají být všechny autobusy a tramvaje vybaveny terminály pro platbu kartou.

Měsíční jízdenka vyjde na 660 Kč namísto 530 Kč. Zásadní skok nastane u zlevněných časových jízdenek, například pro děti a studenty. Nově za jeden měsíc zaplatí 330 Kč namísto 132 Kč, půjde o zdražení o 150 %.  Roční jízdenka zdraží z 3 650 Kč na 3 990 Kč.

Město v důvodové zprávě vysvětluje, že ke zdražení má dojít celorepublikově. Cena 34 korun bude podle zatím ohlášeného zdražení nejvyšší v celé zemi. Dražší jízdenky mají přinést tržby vyšší 35 milionů korun.

Liberec už ohlásil i velké zdražení parkování. Město to vysvětluje i tím, že chce nalákat více lidí do MHD.

Liberec zvýší ceny parkování na dvojnásobek. Chce motivovat k jízdě MHD, kterou chce taky zdražit

Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec
120 komentářů