Exšéf Českých drah usiluje o post šéfa slovenských železnic

Bc. Václav Nebeský (generální ředitel Českých drah) a Andrej Babiš. Foto: Twitter Českých drahBc. Václav Nebeský (generální ředitel Českých drah) a Andrej Babiš. Foto: Twitter Českých drah

Do výběrového řízení na šéfa ŽSR se přihlásili čtyři kandidáti.

Bývalý generální ředitel Českých drah Václav Nebeský je mezi čtyřmi kandidáty na post nového šéfa Železnic Slovenskej republiky (ŽSR), které jsou správcem železniční infrastruktury na Slovensku.

„Do výběrového řízení se přihlásili čtyři uchazeči. Mohu potvrdit, že je mezi nimi i uchazeč z České republiky,“ uvedla mluvčí ŽSR Ria Feik Achbergerová. Nebeský na dotaz deníku Zdopravy.cz svůj zájem potvrdil.

„Mám blíže k železniční infrastruktuře,“ řekl Nebeský s odkazem na své začátky u Českých drah, kdy pracoval jako výpravčí.

Zatímco v době šéfování Českých drah měl pouze bakalářské vzdělání, po odchodu z této funkce získal ještě titul inženýra na soukromé Vysoké škole logistiky. Letos si ho jako poradce najal Jaroslav Kmeť, státní tajemník slovenského ministerstva dopravy. Podle Nebeského ale tato práce s nástupem úřednické vlády na Slovensku „jde do ztracena“ a v podstatě skončila.

Václav Nebeský řídil České dráhy od konce září 2019 do listopadu 2020. Jeho volbu kritizovala tehdy především opozice pro nedostatečné předpoklady k výkonu funkce. Do vedení ČD se dostal v éře ministrování Vladimíra Kremlíka.

Nebeský přišel na České dráhy z postu politického náměstka tehdejší ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO 2011). Jeho manželka Olga vedla v té době na stejném ministerstvu sekci pro koordinaci evropských dotací, a měla tak na starosti i odpověď České republiky k návrhu auditní zprávy Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) při čerpání unijních dotací pro Agrofert Holding.

Nebeský opustí post šéfa Českých drah, předseda dozorčí rady chce do čela Bednárika

Tagy Václav Nebeský Železnice Slovenskej republiky ŽSR
61 komentářů