Nebeský opustí post šéfa Českých drah, předseda dozorčí rady chce do čela Bednárika

Bc. Václav Nebeský (generální ředitel Českých drah) a Andrej Babiš. Foto: Twitter Českých drahBc. Václav Nebeský (generální ředitel Českých drah) a Andrej Babiš. Foto: Twitter Českých drah

Výměnu v představenstvu má řešit dozorčí rada příští týden, odejde pravděpodobně Patrik Horný.

Václav Nebeský opustí s největší pravděpodobností post předsedy představenstva a generálního ředitele Českých drah. Nahradit by ho měl Ivan Bednárik, který dosud vede ČD Cargo.

Vyplývá to z prohlášení předsedy dozorčí rady Českých drah Pavla Kysilky, ve kterém reagoval na včerejší zprávu deníku Zdopravy.cz o chystaných personálních změnách ve vedení státního dopravce.

Seriózně vedeme debatu o možné změně v představenstvu, které pod vedením Václava Nebeského ukázalo, že dokáže operativně reagovat na krizový vývoj a v naprosto nestandardních podmínkách uřídit jednu z největších společností v zemi,“ uvedl Kysilka.

Podle něj je ale v tuto chvíli potřeba tým představenstva posílit v oblasti finančního řízení. Současně chce dát „panu Nebeskému prostor vypořádat se také s vážnými starostmi osobní povahy“. „Chceme, aby v představenstvu zůstal a převzal roli místopředsedy,“ dodal Kysilka. Místopředsedou je dosud Michal Kraus.

Podle něj je nyní preferované řešení, aby převzal vedení firmy někdo z manažerů skupiny České dráhy. „V této věci jsem již oslovil předsedu představenstva ČD Cargo Ivana Bednárika. Je to zkušený a razantní manažer a nepochybně by spolu s panem Nebeským dokázali udržet kontinuitu vedení a provést České dráhy současnou krizí,“ uvedl Kysilka. Současně to podle něj bude znamenat odchod Patrika Horného z pozice náměstka pro ekonomiku a člena představenstva.

Ivan Bednárik. Foto: ČD Cargo

Ivan Bednárik. Foto: ČD Cargo

Podle Kysilky pandemie covid-19 zásadním způsobem ovlivnila ekonomiku. „České dráhy jen na tržbách od cestujících letos přijdou o více než 3 miliardy korun. Firma tuto situaci zvládá dobře, daří se jí udržet finanční stabilitu a díky opatřením pro zvýšení bezpečnosti a čistoty vlaků také důvěru zákazníků,“ dodal Kysilka.

Kysilka v prohlášení uvedl, že jde zatím o jednu z možných variant, rozhodovat o ní bude příští týden dozorčí rada. Nebeský nastoupil do čela drah loni v září.

Tagy ČD Cargo České dráhy Ivan Bednárik představenstvo Českých drah Top Václav Nebeský
97 komentářů