V Ústí vyjíždí nové kloubové autobusy, město čeká od zítřka proměna sítě linek

Nové autobusy SOR NS 18 v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLNové autobusy SOR NS 18 v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Ke změně tras a čísel linek dochází po 17 letech.

Dopravní podnik města Ústí nad Labem (DPMÚL) zařadí od zítřka do provozu první z šesti objednaných kloubových autobusů SOR NS18 od společnosti SOR Libchavy. K nasazení nových vozidel dojde v den, kdy velkou část sítě linek ve městě čeká změna číslování a trasy.

Jde o autobusy ze zakázky z loňského roku, kdy SOR vyhrál ještě soutěž na šest dvanáctimetrových autobusů. Do města mají dorazit také čtyři autobusy Solaris o délce 12 metrů, které budou mít tažné zařízení.

Každý autobus má klimatizaci, k dispozici jsou také USB nabíječky. Na palubě bude také moderní informační systém, vozidla mají pokročilý bezpečnostní systém, který monitoruje prostor kolem vozidla a upozorňuje řidiče na potenciální kolize. Na všech vozidlech došlo ke sjednocení logiky a způsobu ovládání poptávkového systému dveří. Vozidla jsou vybavena LED světlomety, elektricky vyhřívaným čelním oknem, automatickými stěrači, které reagují na intenzitu deště. Autobusy jsou již v laku, který odpovídá nové vizuální identitě města.

Nové autobusy SOR NS 18 v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚLNové autobusy SOR NS 18 v Ústí nad Labem. Foto: DPMÚL

Od 1. května dochází i ke změně  číslování a trasy linek městské hromadné dopravy. Přečíslování a nově navržené linky nabídnou podle tiskové mluvčí podniku Jany Dvořákové delší trasy a lepší přímá spojení.

„Naše nová linková koncepce vychází z aktuálních potřeb obyvatelstva. Díky této změně poskytneme našim cestujícím více místa na vybraných spojích nasazením trolejbusů místo autobusových spojů,“ popisuje mluvčí.

Poslední významné změny v ústecké MHD proběhly před 17 lety. Od té doby se podle DPMÚL generačně obměnila část města a vznikly nové výrobní zóny a obchodní centra. Linky se tak musejí upravit, aby lépe vyhovovaly lidem dojíždějícím do práce, obchodů či škol.

Město pro přečíslování využije velké dodávky 33 nových parciálních trolejbusů Škoda 27Tr od Škoda Group. Kompletní přehled změn je na stránkách DPMÚL.

Tagy Dopravní podnik města Ústí nad Labem DPMÚL SOR Libchavy SOR NS 18
32 komentářů