Největší plzeňskou křižovatku čeká proměna za 100 milionů korun, přibudou přechody

Budoucí podoba křižovatky U Jána v Plzni. Foto: Plzen.euBudoucí podoba křižovatky U Jána v Plzni. Foto: Plzen.eu

Křižovatkou denně projede přes 50 tisíc aut.

Největší plzeňskou křižovatku U Jána stavbaři příští rok zrekonstruují. Doplní přechody pro chodce. Křížení pěti širokých ulic mezi centrem města, areálem Plzeňského Prazdroje a hlavním vlakovým nádražím je velmi frekventovaným úsekem, chodci a cyklisté ho teď překonávají jen obtížně. Na opravu za víc než 100 milionů korun chce město získat 17 milionů Kč z evropského programu IROP, žádost o dotaci schválila městská rada. Křižovatka bude bezpečnější pro chodce i řidiče, řekl ČTK primátor Roman Zarzycký (ANO).

Úsek se po úpravách může stát nejpřímější spojnicí mezi centrem města a turisticky hojně navštěvovaným areálem pivovaru,“ uvedl. Podle náměstka primátora Aleše Tolara (STAN) je cílem stavby zvýšit bezpečnost chodců a cyklistů. „Chodci teď v křižovatce U Jána nemohou přecházet jednotlivá ramena a zablokovány jsou přirozené pěší trasy od Pražské ulice k pivovaru a od Mikulášské do Tyršovy ulice,“ řekl. Větve křižovatky proto stavbaři upraví tak, aby vznikla místa pro přecházení a také chodníky podél Ukrajinské ulice.

Soutěž na dodavatele zadá formou sdružení zadavatelů – město, Ředitelství silnic a dálnic (ŘDS) a Vodárna Plzeň. Součástí projektu budou také úpravy kanalizace, vodovodu, elektrické trakce a osvětlení. „Pokud město získá dotaci 17 milionů korun, tak vydá na projekt 37 milionu, ŘSD 15 milionů a Vodárna 31 milionů Kč,“ řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.

Křižovatkou denně projede přes 50 tisíc aut a 600 tramvají.

Budoucí podoba křižovatky U Jána v Plzni. Foto: Plzen.euSoučasná podoba křižovatky U Jána v Plzni. Foto: Plzen.eu
Tagy Plzeň U Jána
25 komentářů