COOP vstupuje na další letiště, v Ostravě otevřel nonstop prodejnu

Nová automatizovaná prodejna COOP na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNová automatizovaná prodejna COOP na ostravském letišti. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

V budoucnu by se mohly prodejny COOP objevit i na nádražích. Zatím však COOP nenašel variantu spolupráce se Správou železnic.

Na ostravském letišti otevřel COOP první prodejnu s plně automatizovaným provozem v režimu 24/7. Nabízí široký výběr potravin a dalších produktů. Na rozdíl od letiště v Českých Budějovicích, kde se obchod navíc teprve chystá, se prodejna v Mošnově obejde zcela bez personálu. Ten bude vypomáhat pouze v případných špičkách.

„Koncept automatického provozu se úspěšně prosazuje na řadě míst. Nabízí totiž kombinaci komfortu pro zákazníky s nižšími náklady na personál. Využití této technologie v rámci dopravního uzlu, kde si lidé často potřebují nakoupit třeba v noci a kde je zájem mnohdy nárazový, dává smysl,“ uvedl ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP Lukáš Němčík.

Zákazníci se v prodejně o ploše 50 metrů čtverečních na Letišti Leoše Janáčka Ostrava obslouží kompletně sami, a to díky využití kombinace platební karty, bankovní identity a speciální aplikace pro mobilní telefony. Obchod hlídá umělá inteligence schopná vyhodnotit nestandardní chování a následně upozornit pracovníky ochrany.

Nová automatizovaná prodejna COOP na ostravském letišti.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNová automatizovaná prodejna COOP na ostravském letišti.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýNová automatizovaná prodejna COOP na ostravském letišti.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Pro cestující i zaměstnance

„Našim cestujícím chceme poskytovat kvalitní služby a tato prodejna představuje důležitý krok v dosažení tohoto cíle. Pro letošní rok očekáváme obrovský nárůst počtu cestujících, celkem je v nabídce našeho letiště 31 destinací, z toho 13 novinek,“ uvedl šéf Letiště Ostrava Jaromír Radkovský.

Obchod Mošnově bude provozovat obchodní družstvo COOP Beskydy. Sloužit má nejen cestujícím, ale i zaměstnancům letiště.

„Je to první letištní prodejna tady v Česku, podobné dnes najdete možná někde v Evropě. V Americe provozuje takový koncept Amazon, ale když se podíváte na spektrum zboží a porovnáte to s nimi, tak toho díky regionální logistice nabízíme mnohem více,“ dodal pro deník Zdopravy.cz Němčík.

COOP jedná i o prodejnách na nádražích

Na dotaz, jestli nepřipadá v úvahu otevření podobných prodejen například na vlakových nádražích, odpověděl Němčík, že o tom už delší dobu jednají.

„Zatím jsme však nenašli variantu spolupráce se Správou železnic nebo konkrétní místo. Do budoucna se tomu ale nebráníme, už jsme jednali o několika prostorách, něco jsme připravovali, nicméně zatím z toho sešlo. Uvidíme, co přinese čas. Mohlo by to být třeba i autobusové nádraží, ten koncept je opravdu univerzální. Osvědčuje u prodejen od 20 metrů čtverečních po 700 metrů čtverečních,“ uzavřel Němčík.

Budějovické letiště má prvního nájemce, sendviče bude prodávat Jednota Kaplice

Tagy COOP letiště Letiště Ostrava
40 komentářů