Ostrava bude v celé MHD automaticky počítat cestující, data poslouží i veřejnosti

Trolejbusy Škoda T‘CITY 36 Tr Dopravního podniku Ostrava (DPO) u ostravského hlavního nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTrolejbusy Škoda T‘CITY 36 Tr Dopravního podniku Ostrava (DPO) u ostravského hlavního nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Přesnější znalost využití vozidel slouží ke krátkodobému i dlouhodobému plánování dopravy ve městě.

Celý vozový park Dopravního podniku Ostrava (DPO) bude postupně vybaven systémem pro automatické počítání cestujících. Celkem by se osazení mělo týkat 497 vozidel. Veřejnou zakázku na dodavatele vypíše podnik v nejbližších dnech. Deníku Zdopravy.cz to řekla mluvčí DPO Tereza Šnoblová.

„Základem systému budou bezúdržbová, vysoce přesná infračervená čidla nad každými dveřmi vozidla. Získaná data chce podnik zpřístupnit také veřejnosti,“ přiblížila Šnoblová.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele DPO Daniela Moryse jsou pro dopravce data klíčová. Přesnější znalost využití vozidel slouží ke krátkodobému i dlouhodobému plánování dopravy ve městě. DPO je tak schopen optimalizovat nasazení vozidel na jednotlivé spoje podle jejich kapacity, optimalizovat intervaly mezi spoji, odbourat dlouhodobě nevyužívané spoje a podobně.

„Dnes pro měření využíváme palubní počítač v kabině, do kterého musí řidiči zadávat údaje o obsazenosti manuálně, nebo data získáváme prostřednictvím tzv. sčítačů, spolupracovníků, kteří na zastávkách zapisují pohyb cestujících,“ upřesnil Morys.

Bezúdržbový systém s přesností vyšší než 97 procent

Nyní dopravce cílí na systém, který bude bezúdržbový, s přesností měření vyšší než 97 procent. Dlouhodobým cílem pak je, aby data z jednotlivých spojů byla online k dispozici i veřejnosti, a to například prostřednictvím aplikace MojeDPO či elektronických jízdních řádů.

Realizace projektu má od výběru dodavatele trvat jeden rok. Poptávaný systém již dnes používá řada dopravních podniků, například v Praze nebo Bratislavě.

Tramvaje Dopravního podniku Ostrava (DPO) na ostravském hlavním nádraží. Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýVozovna tramvají DPO Moravská Ostrava.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýDPO uvedl do provozu novou rychlonabíječku pro elektrobusy na ulici Valchařská v centru města.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýSolaris Urbino 12 Dopravního podniku Ostrava (DPO)
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaje dopravního podniku Ostrava (DPO) na dopravním uzlu Náměstí Republiky v centru Ostravy.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýTramvaj Stadler Tango NF2 „nOVA“ Dopravního podniku Ostrava (DPO) u zastávky Karolina.
Foto: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý
Tagy dopravní podnik ostrava DPO sčítače cestujících sčítání cestujících
20 komentářů