Do Havířova dorazily první nové autobusy Iveco Streetway, vozidla jsou pro desetiletý kontrakt na provoz MHD

Iveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov. Zdroj: Facebook.com - 3CSADIveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov. Zdroj: Facebook.com - 3CSAD

Patnáct nových autobusů s pohonem na BioCNG dodá pro provoz MHD v Havířově Iveco prostřednictvím svého dealera Kar group.

ČSAD Havířov ze skupiny Transdev zařadila do pravidelného provozu s cestujícími v havířovské MHD dva nové autobusy Iveco Streetway 12M CNG. Jak společnost uvádí na svém Facebooku, jedná se o první typy vozidel s pohonem na BioCNG pro nový kontrakt na zajištění MHD v Havířově, který firma získala na základě loňského úspěchu ve veřejné zakázce.

Patnáct nových autobusů dodá pro provoz MHD v Havířově společnost Iveco prostřednictvím svého dealera Kar group. Firma v soutěži nabídla nejlepší podmínky. ČSAD Havířov ze skupiny Transdev za autobusy zaplatí 92,2 milionu korun. Do soutěže dorazily čtyři nabídky.

„Vozidla musejí být dodána nejpozději před koncem letošního roku. Očekáváme však, že budeme vozidla odebírat i dříve (pokud budou vyrobena) a postupně je začleníme do stávajícího provozu. BioCNG nám bude dodávat společnost INNOGY, která garantuje, že podíl bio složky na běžném CNG bude minimálně 20 %,“ řekl v lednu deníku Zdopravy.cz ředitel divize osobní dopravy 3ČSAD Jakub Vyvial.

Iveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov.
Zdroj: Facebook.com - 3CSADIveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov.
Zdroj: Facebook.com - 3CSADIveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov.
Zdroj: Facebook.com - 3CSADIveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov.
Zdroj: Facebook.com - 3CSADIveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov.
Zdroj: Facebook.com - 3CSADIveco Streetway 12M CNG ČSAD Havířov.
Zdroj: Facebook.com - 3CSAD

Desetiletá smlouva na provoz havířovské MHD s objemem přesahujícím jednu miliardu korun

ČSAD Havířov bude na základě nové smlouvy zajišťovat provoz městské autobusové dopravy na celkem 21 linkách s celkovým objemem výkonu cca 3 000 000 km/rok. Statutární město Havířov vypsalo veřejnou zakázku na období od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2033. Očekává, že spolupráce s vybraným dopravcem zajistí a udrží v systému městské autobusové dopravy pro občany města a přilehlých obcí vysoký standard přepravy cestujících.

Dopravu zajistí 48 vozidel. Všechny autobusy budou nízkoemisní, klimatizované, nízkopodlažní a bezbariérové. Ve výbavě nemá chybět ani wifi, elektronický informační systém nebo zařízení pro snížení nástupní hrany či výbava pro cestující se smyslovým postižením a funkční systém pro automatické počítání cestujících. Celý provoz bude koordinován prostřednictvím online dispečinku.

Nové autobusy jsou již podle plánu v modré barvě. Vizuální podoba vychází z městského design manuálu, takže vozy budou snadno rozlišitelné od ostatních autobusů. Nejpozději do dvou let budou mít charakteristickou modrou všechna vozidla MHD v Havířově.

Tagy 3ČSAD Havířov Iveco Iveco Streetway MHD Havířov Transdev
9 komentářů