Skupina 3ČSAD obhájila provoz MHD v Karviné, nakoupí nové autobusy

Autobusy Crossway LE NP pro ČSAD Karviná. Autor: IvecoAutobusy Crossway LE NP pro ČSAD Karviná. Autor: Iveco

V karvinské MHD přibudou dva nové elektrobusy a šest nových dieselových autobusů.

Provoz MHD v Karviné bude i v nadcházejících letech zajišťovat společnost ČSAD Karviná z uskupení 3ČSAD (od roku 2019 součást skupiny Transdev). Smlouva vzešlá z výběrového řízení je na deset let.

Nově bude vozový park povinně obsahovat tři druhy pohonu. Bezemisní (elektrický), nízkoemisní (BioCNG) a klasický dieselový s normou EURO 6. Tyto podmínky vycházejí z Evropského nařízení, které určuje potřebné minimální zastoupení různých druhů pohonu ve veřejné dopravě osob.

V karvinské MHD tak přibudou dva nové elektrobusy a šest nových dieselových autobusů. Půjde o nízkopodlažní autobusy s klimatizací, zatmavenými okny, zásuvkami USB, wi-fi nebo systémem pro automatické počítání cestujících. Nový bude i odbavovací systém, který bude umět snímat QR kódy pro budoucí rozvoj odbavovacích aplikací.

Pozměněný vizuál nových autobusů karvinské MHD. Zdroj: Facebook.com - Karviná ŽIJE

Pozměněný vizuál nových autobusů karvinské MHD.
Zdroj: Facebook.com – Karviná ŽIJE

Pozměněn bude také vzhled autobusů, nově bude černobílý s piktogramy a logy města a dopravce. Deníku Zdopravy.cz to řekl ředitel divize osobní dopravy 3ČSAD Jakub Vyvial.

K osmi novým autobusům zůstane v provozu devět stávajících nejnovějších, osm je na CNG, v jednom případě jde o elektrobus. I tyto autobusy mají být podle Vyviala v následujících letech postupně nahrazeny za nové.

Tagy 3ČSAD ČSAD Karviná karviná Transdev
5 komentářů