3ČSAD shání pro Frýdek-Místek 12 elektrobusů

Elektrobusy SOR NS 12 electric ČSAD Frýdek-Místek na Zámeckém náměstí ve Frýdku. Zdroj: 3ČSADElektrobusy SOR NS 12 electric ČSAD Frýdek-Místek na Zámeckém náměstí ve Frýdku. Zdroj: 3ČSAD

Předpokládaná hodnota zakázky je téměř 155 milionů korun bez DPH.

Společnost ČSAD Frýdek-Místek ze skupiny Transdev vypsala veřejnou zakázku na dodávku 12 kusů městských nízkopodlažních elektrobusů. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek. Vozidla mají být třídveřová, délkové kategorie 11,5 až 13 metrů a s dodáním do 12 měsíců od data podpisu kupní smlouvy. Předpokládaná celková hodnota zakázky je necelých 155 milionů korun bez DPH.

Naše dopravní skupina zpravidla využívá dotační výzvy na jednorázové výraznější obnovy vozového parku. Protože je systém MHD Frýdek-Místek poměrně rozmanitý a obsáhlý, hledali jsme vhodnou příležitost pro budoucí dopravní vize. V rámci chystaných evropských nařízení bude v budoucnu nutná poměrná zastoupenost bezemisními autobusy. Tomuto projektu předcházely z naší strany poměrně dlouhé přípravy, kdy jsme jednak mapovali aktuální tržní možnosti, tak také stabilní varianty průběžného dobíjení,“ uvedl ředitel divize osobní dopravy 3ČSAD Jakub Vyvial.

Autobusová skupina 3ČSAD nyní provozuje 12 elektrobusů s průměrným stářím asi 5 let. Zkušenosti z jejich provozu byly podle Vyviala zapracovány do chystaného výběrového řízení. Zároveň se v rámci distribuční soustavy řešily rovněž dostatečné kapacity pro noční balancování baterií a zejména průběžné denní dobíjení formou „opportunity charging“.

Počet elektrobusů bude v systému MHD po tomto doplnění přibližně čtvrtinový, což víceméně odpovídá budoucím podmínkám v rámci veřejné dopravy. Na linkách frýdecko-místecké MHD jezdí už od roku 2018 dva elektrobusy SOR NS 12 electric.

Tagy 3ČSAD ČSAD Frýdek-Místek elektrobusy Frýdek-Místek Transdev
3 komentáře