Autobusy v havířovské MHD budou jezdit na BioCNG, dodá je Iveco

Městský autobus Iveco Streetway. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářMěstský autobus Iveco Streetway. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nová vozidla jsou pro desetiletou smlouvu na provoz MHD v Havířově.

Patnáct nových autobusů s pohonem na BioCNG dodá pro provoz MHD v Havířově společnost Iveco prostřednictvím svého dealera Kar group. Firma nabídla v soutěži nejlepší podmínky. ČSAD Havířov ze skupiny Transdev za autobusy zaplatí 92,2 milionu korun. Do soutěže dorazily čtyři nabídky.

Vyplývá to z informací ve věstníku veřejných zakázek. Podle informací od ředitele divize osobní dopravy v 3ČSAD (jeho součástí je ČSAD Havířov) Jakuba Vyviala půjde o městskou verzi autobusu Iveco Streetway vyráběného v Turecku.  „Vozidla musejí být dodána nejpozději před koncem letošního roku. Očekáváme však, že budeme vozidla odebírat i dříve (pokud budou vyrobena) a postupně je začleníme do stávajícího provozu,“ dodal Vyvial.

ČSAD Havířov obhájilo nedávno desetiletou smlouvu na provoz MHD ve městě. Začne platit od 1. ledna příštího roku, nové autobusy jsou pro tento kontrakt. Dopravce počítá s dotací na pořízení vozidel z IROP. Půjde o dvanáctimetrové nízkopodlažní autobusy s výbavou odpovídající posledním standardům.

Pro dopravce jde o první velký nákup autobusů s tímto druhem pohonu. „BioCNG nám bude dodávat společnost INNOGY, která garantuje že podíl Bio složky na běžném CNG bude minimálně 20 %. Finální poměr bude spíše vyšší, nicméně toto je garance,“ podotkl Vyvial. Na Ostravsku je projekt na přeměnu důlního plynu a odpadu na biosložku, mělo by jít o tento zdroj.

Tagy BioCNG ČSAD Havířov Iveco Streetway MHD Havířov Transdev
14 komentářů