Českobudějovická severní spojka má pravomocné povolení, odvolání bylo staženo

Nemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNemanická ulice se promění v severní spojku. Přejezd bude nahrazen podjezdem. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem.

Stavební povolení k severní spojce, která má v Českých Budějovicích propojit silnice I/20 (příjezd od Plzně a Písku) se silnicí I/34 (příjezd od Třeboně) a dálnicí D3, je pravomocné. Nenaplnily se tak obavy, že přípravu výrazně zdrží odvolací řízení, které na popud majitelů rodinného domu vedlo ministerstvo dopravy. Ministerstvo odvolací řízení zrušilo, neboť domkáři své odvolání vzali zpět.

Stavební povolení vydal Krajský úřad Jihočeského kraje koncem letošního srpna. Následně ale přišlo odvolání od majitelů rodinného domu, který je stovky metrů od stavby. Odvolací řízení vedlo ministerstvo dopravy. Odvolatelé si mimo jiné stěžovali na údajně nedostatečné řešení hlukové a emisní zátěže. Podrobnosti jsou v odvolání zde.

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

Nyní své odvolání stáhli. „Naplno tak mohou pokračovat přípravy na vypsání výběrového řízení na zhotovitele stavby. Zahájení prací na více než 2,5 kilometru dlouhém úseku pak ŘSD ČR plánuje na druhou polovinu příštího roku,“ oznámilo v reakci na poslední vývoj Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Pro město je severní spojka strategickým projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice. Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem. Město si od něj slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. O stavební povolení požádali loni v prosinci. Stavba má být hotova v roce 2027.

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
28 komentářů