Komplikace pro severní spojku v Českých Budějovicích. Proti povolení se odvolali majitelé domu

Součástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSDSoučástí severní spojky bude i most přes Vltavu. Pramen: ŘSD

Majitelé si mimo jiné stěžují na údajně nedostatečné řešení hlukové zátěže.

Stavební povolení k severní spojce, která má v Českých Budějovicích propojit silnice I/20 (příjezd od Plzně a Písku) se silnicí I/34 (příjezd od Třeboně) a dálnicí D3, dosud nenabylo právní moci. Odvolání přišlo od majitelů rodinného domu, který je stovky metrů od stavby.

Majitelé si mimo jiné stěžují na údajně nedostatečné řešení hlukové a emisní zátěže. Podle úřadů přitom dům leží 370 metrů vzdušnou čarou od nejbližšího bodu severní spojky. Majitelé nemovitosti nicméně tvrdí, že číslo je nadsazené. Poukazují také na to, že mezi silnicí a domem leží Nemanický rybník, který hluk údajně zesílí. Podrobnosti jsou v odvolání zde. Krajský úřad Jihočeského kraje vydal stavební povolení koncem srpna, nyní se jím bude muset zabývat ministerstvo dopravy.

Pro město je severní spojka strategickým projektem. Má především „odlehčit enormní zátěži ve Strakonické ulici vedoucí městem“. Začátek stavby je u okružní křižovatky u Globusu, konec pak na křižovatce Nemanické ulice, Pražské třídy a Okružní ulice. Součástí obchvatu bude i most přes Vltavu a podjezd pod železničním koridorem. Město si od něj slibuje vyvedení části tranzitu na dálnici.

Už od podzimu 2021 mají silničáři k severní spojce územní rozhodnutí, které získali na druhý pokus po dvouletých peripetiích. O stavební povolení požádali loni v prosinci. ŘSD počítá s tím, že stavba začne ve druhé polovině příštího roku. Hotovo má být v roce 2027.

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

I/20, severní spojka České Budějovice. Pramen: ŘSD

Tagy I/20 ŘSD Severní spojka České Budějovice
40 komentářů