ŘSD upraví nebezpečné křižovatky v Losiné u Plzně, řidiče čeká kyvadlový provoz

Oprava silnice, ilustrační foto. Pramen: ŘSDOprava silnice, ilustrační foto. Pramen: ŘSD

Problémy obce Losiná s dopravou má definitivně vyřešit obchvat za miliardu korun, jehož stavba se stále odkládá.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zaměřilo po dvou letech znovu pozornost na úsek silnice I/20 v Losiné u Plzně. Po zhruba tři následující měsíce zde řidiči musejí počítat s komplikacemi, neboť silničáři budou na hlavním tahu mezi Plzní a Pískem upravovat dvě nebezpečné křižovatky. Práce začínají dnes.

Úpravy se týkají křižovatky silnice I/20 se silnicemi II/183 a III/18026 a nedalekého styku silnic I/20 a I/19 jihovýchodně od Losiné. „Současná podoba obou zmíněných křižovatek je nevyhovující a v řešeném úseku tak opakovaně dochází ke kolizním situacím,“ uvedl mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

Jako závady jmenoval například špatný rozhled nebo absenci odbočovacího pruhu. U křížení silnice I/20 se silnicemi nižších tříd tak bude rozšířen prostor křižovatky, křižovatka silnic I/20 a I/19 dostane nový odbočovací pruh ze silnice I/20 ve směru na Nezvěstice.

Stavba je rozdělena pět samostatných etap, během kterých musejí řidiči počítat s omezením provozu. Silnice nebude zcela uzavřena, ale během některých etap bude doprava vedena kyvadlově, ŘSD zřídí i provizorní objízdnou komunikaci. Úplné zprovoznění stavby je naplánováno v první polovině července.

Losiná si podobnou „radost“ s kolonami užila i v roce 2022, kdy ŘSD na opačném konci obce budovalo kruhový objezd. Obec je přitom i bez kyvadlového provozu výrazně postižená tranzitní dopravou. To má definitivně vyřešit 5,5 kilometru dlouhý obchvat za miliardu korun, jehož stavba se stále odkládá. Aktuálně ŘSD uvádí léta 2027 až 2029.

Tagy I/19 I/20 ŘSD
11 komentářů