Ať posuzují vady betonu, ne ceny. Vinci nesouhlasí, aby Kloknerův ústav zkoumal jejich nabídku na metro D

Ražba tunelu metra D směrem ke stanici Olbrachtova. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraRažba tunelu metra D směrem ke stanici Olbrachtova. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Tendr na druhou část metra D se protahuje. Do září se bude čekat na posudek zadaný ÚOHS, vyřazená firma ale podala námitku.

Skupina Vinci Construction CS podala námitku proti tomu, aby Kloknerův ústav ČVUT posuzoval nabídku firem Porr, Vinci a Marti (sdružení PVM) v tendru na druhou část linky metra D. Deníku Zdopravy.cz to řekl generální ředitel skupiny Martin Borovka.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) si Kloknerův ústav vybral, aby posoudil harmonogram a cenu nabízenou sdružením PVM. Právě na základě nesplnění soutěžních podmínek souvisejících mimo jiné s harmonogramem stavby a cenou bylo PVM z tendru dopravním podnikem (DPP) vyloučeno.

Třicetimiliardovou zakázku na úsek linky metra D Olbrachtova – Nové Dvory tak loni v září vyhrálo sdružení firem vedené společnosti Subterra z koncernu Metrostav, přestože byla jejich nabídka o více než dvě miliardy dražší než ta od vyloučeného sdružení.

DPP následně výběr v souvislosti s rozhodnutím antimonopolního úřadu zrušil a musí proběhnout znovu.

Já vidím výrazný problém v tom, že Kloknerův ústav není habilitován, aby harmonogram a cenu nabídky vůbec posoudil. Protože řeší materiály, například vady betonu. My s tím výběrem nesouhlasíme a včera jsme to namítli ÚHOS, protože to není expert na posuzování harmonogramu ani ceny,“ řekl ve středu Martin Borovka.

Dodal, že rozhodnutí v tendru se tak navíc kvůli vypracování posudku opět oddálilo o dalších šest měsíců.

Posudek má být totiž hotov až v září a i na jeho základě pražský dopravní podnik znovu zakázku vyhodnotí. Na setkání s novináři ohledně probíhajících městských staveb to potvrdil náměstek primátora Petr Hlaváček.

„Výsledek je, že se nebude opakovat to výběrové řízení, ale bude se znovu rozhodovat,“ řekl ve středu Hlaváček. Odborníci z Kloknerova ústavu mají podle něj ověřovat správnost nabídky sdružení PVM, poté bude mít hodnoticí komise podklady k tomu tendr znovu vyhodnotit.

Zlom v tendru na metro D: Dopravní podnik kvůli referencím ustoupil a zrušil vyhlášení vítěze

Spor o reference i příliš nízkou cenu

ÚOHS začátkem roku nepravomocně zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony DPP v tendru kvůli tomu, že podle úřadu v dokumentaci vítězného sdružení chyběly doklady prokazující zkušenosti některých členů odborného personálu, za něž byly při hodnocení uchazečům udělovány body.

Následně výběr vítěze zrušilo i představenstvo podniku, DPP nicméně s rozhodnutím ÚOHS nesouhlasil a podal proti němu rozklad. Vedení DPP trvá na tom, že podnik postupoval v tendru podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Dopravní podnik své rozhodnutí vybrat dražší nabídku zdůvodnil loni na podzim také tím, že sdružení vedené společností Porr „v podstatě ignorovalo“ výzvu na vysvětlení mimořádně nízké nabídkové ceny. Hodnotící komise tehdy také argumentovala, že sdružení PVM na její výzvu sice opravilo některé chyby v harmonogramu a současně udělalo chyby nové.

Ve finále se ukázalo, že to, co říkáme my, je pravda. Naše vyloučení je absolutně nesmyslné, protože harmonogram není součástí dokumentace,” uvedl k současné fázi sporu Borovka z Vinci.

Celý problém metra D je 2,4 miliardy delta v ceně, to je třeba jeden úsek D35, co stavíme, to není úplně málo. Místo aby se zákazník doptal, jako to dělá SŽ či města Brno či Olomouc, tak to zamítli a vyhodili nás. Dělá to na mě dojem, že nás tam někdo nechce,“ popsal nyní průběh tendru Borovka.

Porr se tvrdě brání vyloučení z tendru na metro D. Zveřejnil své pochybnosti

Tagy dpp Kloknerův ústav Metro D ÚOHS Vinci
34 komentářů