Antimonopolní úřad zrušil výsledek tendru na metro D. Má pochybnosti o zkušenostech vítěze

V dokumentaci podle úřadu nejsou doklady o zkušenostech personálu. DPP to odmítá a podá proti rozhodnutí rozklad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil rozhodnutí o výběru vítěze 30miliardového tendru na stavbu druhé etapy metra D. Rozhodnutí není pravomocné, může být proti němu podán rozklad. Svůj krok úřad zdůvodnil na webových stránkách.

Úřad zrušil rozhodnutí o výběru dodavatele a všechny následující úkony Dopravního podniku hl. m. Prahy v zadávacím řízení Provozní úsek I.D metra v Praze – úsek (Olbrachtova) – Nové Dvory – stavební část,“ uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

ÚOHS vyhověl stavebnímu konsorciu vedenému firmou Porr. To se proti svému vyřazení z tendru na druhou část stavby metra D tvrdě ohrazovalo. Pražský dopravní podnik (DPP) totiž na podzim vybral jako vítěze skupinu vedenou firmou Subterra, přestože nabídla až druhou nejnižší cenu.

Porr se tvrdě brání vyloučení z tendru na metro D. Zveřejnil své pochybnosti

Nyní oznámený výsledek správního řízení se však netýká vyřazení, ale napadených referencí vítěze tendru, konsorcia vedeného společností Subterra z koncernu Metrostav.

Podle ÚOHS zadavatel rozhodl o výběru dodavatele, přestože v dokumentaci o zadávacím řízení nejsou doklady, které by jednoznačně prokazovaly zkušenosti některých členů odborného personálu. Ty byly hodnoceny v rámci dílčího kritéria „Zkušenosti vybraných členů odborného personálu dodavatele“.

Existuje tedy důvodná pochybnost, zda za zkušenosti těchto vybraných členů odborného personálu mohl zadavatel v rámci hodnocení nabídek tomuto dodavateli přidělit body,“ uvedl úřad.

Paralelně pak ÚOHS vede další správní řízení, které se týká samotného návrhu proti vyloučení konsorcia Porr ze zadávacího řízení.

V obou správních řízeních je také nařízeno předběžné opatření spočívající v uložení zákazu uzavřít smlouvu, a to až do pravomocného rozhodnutí ve věci.

Antimonopolní úřad zrušil výsledek tendru na metro D. Má pochybnosti o zkušenostech vítěze

DPP podá rozklad

Pražský dopravní podnik rozhodnutí antimonopolního úřadu ihned po zveřejnění důrazně odmítl. Upozornil, že proti němu podá rozklad.

Antimonopolní úřad se zabýval desítkami námitek, přičemž důvodem jeho rozhodnutí jsou pouze tři, které se týkaly referencí vítězného dodavatele. U těch antimonopolní úřad tvrdí, že DPP nemohl dojít k jednoznačnému závěru ohledně jejich ověření. Hodnotící komise i představenstvo přitom v rámci vyhodnocování nabídky a ve svém rozhodování vycházeli z informací od uchazeče a z informací od samotných zadavatelů jednotlivých zakázek, které byly ze strany DPP vyžádány nad rámec zákonných požadavků a běžné praxe,“ reagoval vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík.

Správnost postupu DPP podle něj potvrdil ÚOHS naposledy koncem minulého týdne, kdy ve druhém stupni zamítl rozklad společnosti Metrostav DIZ a už podruhé potvrdil správnost nastavených podmínek tendru.

Podávání námitek a podnětů na ÚOHS je v dnešní době zcela běžné i u řádově menších zakázek. Jde skoro o tradiční nástroj konkurenčního boje. Nutno ale dodat, že ÚOHS dává v konečném důsledku DPP opakovaně za pravdu, i přes prvoinstanční neúspěch,“ uzavírá Daniel Šabík.

Problém s referencemi

Údajně nekorektní reference jsou jedním z argumentů, kterými se Porr a skupina Vinci Construction rozhodly proti výsledkům tendru bojovat. Firmy si dokonce pro tento účel najaly PR agenturu a snaží se o svých argumentech přesvědčit veřejnost.

Podle generálního ředitele Vinci Construction Martina Borovky jsou některé zkušenosti pracovníků Subterry nepravdivé. Firma dokonce novinářům v září představila připravené fotografie z Facebooku jednoho ze stavbyvedoucích, které mají dokazovat, že u referované stavby před 15 lety nebyl.

Reference Subterry na vzduchotechniku je navíc podepsána mateřským Metrostavem, což je zakázáno,“ uvedl ředitel společnosti Porr Dušan Čížek.

Příliš nízká cena?

Vítězná nabídka tendru byla o 2,2 miliardy vyšší než nabídka vyřazeného konsorcia. DPP to na podzim zdůvodnil nedostatečným vysvětlením příliš nízké ceny nabídnuté Porrem a dalšími nedostatky nabídky. Zároveň DPP podal trestní oznámení na ovlivňování členů hodnotící komise.

Vedení Porru a skupiny Vinci Construction se proti těmto důvodům a celému vyhodnocení tendru tvrdě ohradilo. Podalo oficiální námitky proti vyloučení na ÚOHS, ale i na Evropskou investiční banku, u které Praha čerpá úvěr.

Stavba nové linky pražského metra začala loni, ve výstavbě je nyní kilometrový úsek mezi stanicemi Pankrác a Olbrachtova. Navazovat má právě úsek z Olbrachtovy na Nové Dvory, kterého se týká diskutovaný tendr. Jako poslední bude vybudován úsek z Nových Dvorů do Depa Písnice.

Tagy Metro D Porr Subterra ÚOHS
73 komentářů