Žižkovská tepna Jana Želivského bude zúžena ve prospěch tramvajového ostrůvku

Tramvajová zastávka Biskupcova. Autor: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:%C5%A0J%C5%AFTramvajová zastávka Biskupcova. Autor: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:%C5%A0J%C5%AF

Současná refýž je podle DPP příliš úzká a nebezpečná.

Ulice Jana Želivského, která je jednou z nejvytíženějších tepen na pražském Žižkově, bude v blízkosti křižovatky Ohrada zúžena ze dvou do jednoho automobilového pruhu. Důvodem je rozšíření tramvajového ostrůvku, které chce Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dokončit ještě před koncem prázdnin.

Záměr se zatím týká jen směru k Ohradě. DPP zde zahájí práce v sobotu 19. srpna, hotovo má být v pondělí 28. srpna večer. Současná refýž je podle DPP příliš úzká a nebezpečná. Ze stávající šířky 1,65 metru se tak rozšíří na 3,9 metru.

Podle pražského náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba vychází akce vstříc žádostem občanů Prahy 3. „S ohledem na dlouhodobé nebezpečí, které tady doslova číhá za každým rohem, není s úpravami na co čekat,“ uvedl Hřib.

Podle něj jde zatím o řešení „na vyzkoušenou“. „Pokud se osvědčí, stejnou úpravu provedeme také v opačném směru a definitivní řešení pak během rekonstrukce tramvajové tratě v ulici Jana Želivského, kterou DPP plánuje ve střednědobém horizontu,“ doplnil náměstek.

Po dobu stavby bude ulice Jana Želivského v úseku mezi Jeseniovou a Biskupcovou uzavřena, automobilový provoz bude přesměrován na objížďku. Ulicí denně projede přes 30 tisíc vozidel. Provozu MHD by se stavba podle dopravního podniku dotknout neměla.

Tagy dpp Jana Želivského Žižkov
55 komentářů