Zahájení leteckého provozu v Budějovicích. První letadlo přiletí z Pardubic

Terminál letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceTerminál letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České Budějovice

Takzvaný velký provoz rozjíždí Smartwings na objednávku cestovní kanceláře Čedok. První let zamíří do Turecka.

Letiště České Budějovice zažije ve středu zřejmě největší slávu od příletu britského prince Charlese v roce 1992. Po čtyřech letech od ukončení miliardové modernizace, jejíž součástí byla především výstavba nového terminálu, odletí z Budějovic první rekreanti na dovolenou.

Takzvaný velký provoz rozjíždí Smartwings na objednávku cestovní kanceláře Čedok. První let zamíří ve 21:30 do turecké Antalye. Prázdný Boeing 737 přiletí z Pardubic ve 20:40, v Budějovicích ho uvítá tradiční vodní slavobrána a politici v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou a hejtmanem Martinem Kubou (oba ODS).

Druhý let z Budějovic je naplánovaný na 7. srpna se startem ve 21:10 směr Rhodos. Následovat bude 9. srpna ve 20:20 první přílet z Antalye a ve 21:10 odlet zpět do Antalye. Třináctého srpna přijde na řadu první let do třetí a poslední letošní destinace, kterou je Kréta (start 21:55). „Poté budou vždy tři lety týdně do daných destinací,“ uvedla šéfka marketingu letiště Martina Vodičková.

Status letiště zůstává stejný jako dosud, jde o veřejné vnitrostátní letiště a neveřejné mezinárodní letiště s vnější hranicí. Využívat jej mohou letadla kategorie 4C (rozpětí křídel do 36 metrů). „Od 17. července fungujeme v režimu IFR/AFIS,“ doplnila Vodičková. Provoz na letišti tak může fungovat podle přístrojů i za snížené viditelnosti.

Letiště si už v polovině března otestovalo zátěž v podobě odbavení 150 cestujících letu na Rhodos. Šlo o simulaci odbavovacího procesu, při které pomohli studenti budějovické Střední odborné školy cestovního ruchu a jejich učitelé. V červnu pak proběhla simulace záchranné akce v případě nouzového přistání a srážky letadel na ploše.

Letiště v Plané u Českých Budějovic se otevřelo v roce 1937 a převážnou část své historie sloužilo armádě. Po 2. světové válce zde přistála část československých pilotů, kteří bojovali v řadách RAF, koncem 40. let fungovala civilní linka Praha – České Budějovice. V časech komunistického režimu zde byla vojenská základna a letecké opravny. Vojsko 300hektarový areál opustilo v roce 2005.

Nyní letiště vlastní Jihočeský kraj, který na jeho provoz každoročně doplácí. Letos jde o 77 milionů korun. V posledních letech letiště sloužilo hlavně sportovnímu a soukromému létání. Sídlí zde také letecká záchranka.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice
139 komentářů