V Budějovicích simulovali nouzové přistání a srážku letadel

Cvičení postupů při letecké nehodě na Letišti České Budějovice. Pramen: JLČBCvičení postupů při letecké nehodě na Letišti České Budějovice. Pramen: JLČB

Výchozí situací bylo nouzové přistání Airbusu A318, kterému při letu z Prahy do Říma začal hořet motor.

Na Jihočeském letišti České Budějovice se dnes uskutečnilo cvičení záchranářů, kteří trénovali postupy při velké letecké nehodě. Výchozí situací bylo nouzové přistání Airbusu A318, kterému při letu z Prahy do Říma začal hořet motor. Neovladatelné letadlo po dopadu na dráhu narazilo do letounu AN 2 (Andula). Požár se rozšířil i na druhé letadlo. Zatímco Andula byla skutečná, roli Airbusu převzal autobus.

Na cvičení se podílely všechny složky Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje a Hasičského záchranného sboru letiště. Celkem se zapojilo 130 lidí, z toho bylo 50 figurantů. Zraněné hráli studenti Střední školy polytechnické z Českých Budějovic.

Cvičení postupů při letecké nehodě na Letišti České Budějovice. Pramen: JLČBCvičení postupů při letecké nehodě na Letišti České Budějovice. Pramen: JLČBCvičení postupů při letecké nehodě na Letišti České Budějovice. Pramen: JLČBCvičení postupů při letecké nehodě na Letišti České Budějovice. Pramen: JLČBZáchranářský vrtulník firmy DSA na letišti České Budějovice. Pramen: Jihočeský krajVrtulník firmy DSA ve službách jihočeských záchranářů. Pramen: Jihočeský krajNový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceJihočeské letiště České Budějovice. Autor:  IDVIDEO - Iveta Dráždilová

„Co do rozsahu se jednalo o největší cvičení složek integrovaného záchranného systému, kterého jsme se v letošním roce zúčastnili. Vedle samotného nácviku na tento typ mimořádné události – Letecká nehoda s vysokým počtem zasažených – je pro nás velmi přínosné i prohlubování spolupráce nejen s běžně kooperujícími složkami, ale i s krajskou nemocnicí. Trénovali jsme třídění a ošetřování pacientů na místě a díky zapojení českobudějovické nemocnice jsme mohli nácvik dotáhnout až do úplného konce, tedy skutečně předávat pacienty do péče kolegům z traumacentra,“ uvedl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý. Záchranka pro větší reálnost zapojila i tři výjezdové skupiny z ostré služby, takže operační středisko se muselo vyrovnat s omezeným počtem výjezdových skupin, což bylo součástí výcvikového plánu.

„Cvičení budeme určitě dělat pravidelně. Vždycky znovu říkám, že byť je to věc, kterou nikdo nechceme a vlastně ji neradi vidíme, tak čím víc ji máme natrénovanou, tím potom, když se stane, tak víc těm lidem vyskakují ty mechanismy samy,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba, který před 20 lety jako lékař zasahoval u tragické nehody autobusu u Nažidel.

Českobudějovické letiště čeká letos velká sláva v podobě zahájení prvních charterových letů na dovolenou. U Smartwings je objednal Čedok, od srpna zamíří na Rhodos, Krétu a do Antalye. Letiště si proto už v polovině března otestovalo zátěž v podobě odbavení 150 cestujících letu na Rhodos. Šlo o simulaci odbavovacího procesu, při které pomohli studenti budějovické Střední odborné školy cestovního ruchu a jejich učitelé.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice
19 komentářů