Virtuální věž. Provoz na letišti v Budějovicích se bude řídit na dálku z Ostravy

Virtuální řídící věž, pro mnohé budoucnost letectví. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVirtuální řídící věž, pro mnohé budoucnost letectví. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Ostrava skýtá podle ŘLP pro zavedení nové služby potřebné zázemí a lidské zdroje.

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) hodlá zavést novou službu, která nese anglický název Remote and virtual tower (RVT). Na dotaz deníku Zdopravy.cz to potvrdil šéf ŘLP Jan Klas. Pracoviště virtuální věže vznikne v Mošnově u Ostravy a jeho prvním úkolem bude řízení provozu na letišti v Českých Budějovicích.

„Remote tower v Ostravě chceme uvést do provozu do dvou až tří let. Vede nás k tomu mimo jiné zájem z Českých Budějovic, který se ukazuje jako dlouhodobý,“ uvedl Klas. Podle něj Ostrava skýtá pro zavedení služby potřebné zázemí a lidské zdroje. Z Ostravy by se tak v budoucnu řídil na dálku veškerý letecký provoz v Budějovicích, včetně pojíždění a parkování.

Na Jihočeském letišti České Budějovice začal takzvaný velký provoz s příchodem srpna, kdy odsud na objednávku Čedoku začala vozit rekreanty k moři společnost Smartwings. Organizace provozu je přitom v tuzemsku ojedinělá, ŘLP ji označuje za „řízený sestup na neřízené letiště“. Přiblížení zajišťuje Řízení letového provozu z Prahy, letadlo zhruba ve výšce 1000 metrů přebere místní věž, jejíž personál vyškolilo ŘLP.

Remote Tower v Ostravě by pak v budoucnu mohla sloužit i ostatním regionálním letištím (a podle Klase i letištím v zahraničí); ŘLP vedle Prahy a Českých Budějovic řídí provoz v Ostravě, Brně a Karlových Varech. U Budějovic by se nejspíš začalo službou na objednávku, při zvýšeném provozu by byla zřízena stálá služba.

Boeing 737 MAX společnosti Smartwings u terminálu Jihočeského letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Boeing 737 MAX společnosti Smartwings u terminálu Jihočeského letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice Letiště Ostrava remote tower řlp
27 komentářů