Video: Šumavská lokálka prochází opravou za 380 milionů korun

Regio Sprinter GW Trainu u Černé v Pošumaví. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářRegio Sprinter GW Trainu u Černé v Pošumaví. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Mimo jiné probíhá oprava kolejí, při které dochází k celkové výměně kolejového roštu.

Práce na opravě šumavské lokálky z Českých Budějovic na Černý Kříž (trať 194), které Správa železnic (SŽ) zahájila počátkem září, jsou v plném proudu. Oprava za 380 milionů korun probíhá po etapách, dvě hlavní etapy by měly být hotovy koncem listopadu.

Podle SŽ minulá zima způsobila na trati nečekaně velké škody, což už v červnu vedlo k zavedení řady pomalých jízd. S opravou se čekalo na konec prázdnin, dopravce GW Train Regio (GWTR) se nyní musí vypořádat se sérií výluk.

Opravy jsou podle Správy železnic z většiny hrazené z rámcových smluv na opravy a údržbu s firmami Skanska a Chládek a Tintěra Litoměřice (307 mil. Kč), zbytek (70 mil. Kč) připadá na firmu Edikt, která uspěla ve veřejné soutěži.

„Jsou tam malé poloměry oblouků, tudíž tam neprojede jen tak nějaký stroj na výměnu pražců, ani strojní čistička. Šumava je v tomto hodně podobná tratím v Rakousku a ve Švýcarsku,“ říká oblastní manažer Skansky Petr Novotný.

Mimo jiné probíhá oprava kolejí, při které dochází k celkové výměně kolejového roštu a jeho svaření do bezstykové koleje. První etapa prací v úseku Kájov – Nová Pec má skončit 31. října, druhá etapa mezi Křemží a Kájovem 30. listopadu. Následně má dojít ještě k opravě navazujícího úseku Nová Pec – Černý Kříž.

Trať přitom prošla v letech 2014 až 2016 dvoumiliardovou modernizací, po které byla označována za nejmodernější lokálku v republice. Modernizace se ale podle SŽ netýkala mezistaničních úseků. Zahrnula pouze dopravny, nástupiště a instalaci zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, takže ji lze ovládat dálkově z Kájova.

Tagy Skanska Správa železnic trať 194 České Budějovice - Černý Kříž
53 komentářů