Video: Modernizace trati z Pardubic do Stéblové finišuje

Finální výsun nového mostu přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaFinální výsun nového mostu přes Labe v Pardubicích. Foto: Skanska

K otevření celé trati dojde v prosinci.

Necelý měsíc zbývá do zprovoznění železniční trati z Pardubic do Stéblové. Trať prochází rozsáhlou modernizací, která trvá rok a půl.

Poslední etapa od začátku října přinesla i nové omezení provozu v podobě výluk. Provoz je zastaven mezi stanicemi Pardubice-Rosice nad Labem a Pardubice hlavní nádraží včetně trati do Chrudimi. Hotovo má být do 19. prosince.

Během této výluky převádí železniční specialisté Skanska provoz z původního provizorního mostu přes Labe na nově vybudovaný most včetně napojení na už dokončenou část stanice Pardubice-Rosice n. L.

Modernizace trati Pardubice - Stéblová. Pramen: Správa železnic

„Na počátku výluky jsme snesli trakční vedení z provizorní přeložky trati a starého mostu v provizorní poloze a pak jsme snesli i železniční svršek a štěrkové lože. Následovala demontáž nosné ocelové konstrukce starého mostu, který jsme postupně posouvali, odřezávali a materiál likvidovali. Nyní na jeho místě bouráme provizorní opěry a pilíře,“ uvedl projektový manažer Skanska Jan Mitlöhner.

Po snesení původní provizorní přeložky včetně provizorní části zhlaví v železniční stanici Pardubice-Rosice nad Labem bylo potřeba připravit napojení tělesa nové trati na nový most na obou stranách, tedy provést konstrukční vrstvy, základy trakčních stožárů, zesílenou konstrukci pražcového podloží a další práce.

Na novém mostu dokončila Skanska novou nosnou ocelovou konstrukci včetně protikorozní ochrany, polymerních izolací a antivibračních rohoží. Hotová je také montáž kabelových tras na technologickou lávku nového mostu a na konci října bylo aktivováno nové staniční zabezpečovací zařízení ve stanici Pardubice-Rosice n. L. namísto provizorního.

„Počátkem listopadu se práce přesunuly na železniční svršek, kde teď pokládáme železniční svršek na obou březích Labe, tedy z obou stran mostu. Pak bude následovat trakční vedení, instalace zabezpečovacího zařízení anebo například osvětlení mostu,“ nastínil Jan Mitlöhner. Celá akce vyjde na 2,68 miliardy korun bez DPH.

Tagy Rosice nad Labem - Stéblová Skanska Správa železnic Trať 031 Pardubice - Hradec Králové
45 komentářů