Video: Lokomotivy Šlechtična a Sergej otestovaly nový železniční most v Pardubicích

Zatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaZatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: Skanska

Výluka skončí 19. prosince.

Nový železniční most v Pardubicích dnes podstoupil statickou zatěžovací zkoušku. Vjížděly na něj historické lokomotivy: parní 475.111 Šlechtična a motorová T679.1600 Sergej. V jednu chvíli tak most zatěžovalo 500 tun. Vlaky po mostě poprvé pojedou v pravidelném provozu 19. prosince. Novinářům to řekl projektový manažer firmy Skanska Jan Mitlöhner.

„Je to zajímavý most, tak si zaslouží zajímavá vozidla. Parní lokomotiva má asi 170 tun, motorová má asi 120 tun. Používáme k tomu na další zatížení zatěžovací vozíky a ještě jednu naši stavební lokomotivu,“ řekl Mitlöhner.

Odborníci potřebovali změřit průhyb nosné konstrukce ve chvíli, kdy ji zatíží vlaky. Projektová dokumentace určuje, jak se most má chovat. Zkouškou se ověří vlastnosti mostu. „Nejdřív se měří nezatížená konstrukce. Každý mostní díl se pak zatěžuje nezávisle. Projektová dokumentace stanoví, v jakém místě a jaká má stát zátěž. Je to na celý den,“ řekl manažer.

Parní lokomotiva kvůli zátěžové zkoušce přijela z Plzně. Mostních testů se v minulosti už účastnila. „Plně vyzbrojená je docela těžká, takže ji využívají na mostní zkoušky. Je to dobrý pocit, že můžeme přijet s naší mašinou, že se lidem líbí a že si ji fotí,“ řekl strojvůdce Martin Pokorný.

Most má tři pole, má ocelovou nosnou konstrukci, střední obloukové pole má 80 metrů a překlenuje celé řečiště Labe. Krajní pole má každé 30 metrů. Životnost mostu se projektuje na 100 let.

Investice je součástí modernizace trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Stavební firma modernizovala úsek od Rosic nad Labem do Stéblové, trať je nově dvoukolejná. Od října kvůli pracím na mostu byla výluka, skončí 19. prosince.

„Spojení mezi Pardubicemi a Rosicemi nad Labem bude provozované po dvou kolejích od května, kolej je od nás připravená, ale nemá ještě propojení na hlavní nádraží. Čeká na dokončení modernizace koridoru v Pardubicích,“ Mitlöhner.

Přes dva roky trvající stavba

Stavba celého úseku začala v květnu 2021. Stavební firma nejdřív původní ocelový most, který měl jednu kolej, posunula do provizorní polohy, aby trať mohla být v provozu i po dobu výstavby nového mostu. „Jednotlivé nosné konstrukce nového mostu se kompletovaly na břehu a pak se vysouvaly nad řeku. Ještě nás čekají dokončovací práce, pracuje se na zabezpečovacím zařízení, což je náročná akce, probíhají montáže zařízení na výhybkách, návěstidla, dynamická zarážedla,“ řekl manažer.

Železniční trať mezi Pardubicemi a Hradcem Králové je dlouhodobě zatížená silnou dopravou. Stavba je investicí Správy železnic, stát bude kolem 2,7 miliardy korun. Jednotlivé části se zprovozňovaly postupně, v Rosicích je hotový podchod a nástupiště, hotová je zastávka v Semtíně nebo nová zastávka Stéblová obec.

Dvě koleje má trať do Hradce už také v úseku Stéblová – Opatovice nad Labem. Zdvoukolejnění poslední části v úseku z Opatovic nad Labem do Hradce Králové Správa železnic připravuje.

Zatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaZatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaZatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaZatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaZatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: SkanskaZatěžovací zkouška na novém železničním mostě přes Labe v Pardubicích. Foto: Skanska
Tagy Rosice nad Labem - Stéblová Skanska Správa železnic Trať 031 Pardubice - Hradec Králové výluka Pardubice - Rosice nad Labem
52 komentářů