Veřejná doprava na východě Čech zdraží. Stejná cena zůstane jen s kartou IREDO

Jednotka 847 RegioFox v barvách Pardubického kraje. Foto: České dráhyJednotka 847 RegioFox v barvách Pardubického kraje. Foto: České dráhy

Kraje slibují zrychlení odbavení, stále však cestujícím nenabízejí možnost on-line nákupu jízdenky.

Doprava v Pardubickém a Královéhradeckém kraji od změny jízdního řádu pro velkou část cestujících zdraží. Od 10. prosince začne platit nový ceník, který počítá se zvýšením cen u většiny položek v tarifu IREDO. Výjimkou budou nákupy bezkontaktní čipovou kartou dopravního systému. Běžné jízdné placené hotovostí či platební kartou zdraží v průměru o 8,5 %.

O zvýšení cen informoval Pardubický kraj v tiskové zprávě. „Změny v tarifu IREDO jsou první po dvou letech, kdy dramaticky narůstaly náklady vlastně všude, a to samozřejmě včetně nafty, personálních nákladů, ale také oprav a dalších služeb. Průměrné navýšení cen je o 8,5 procenta. Pro ilustraci je to v základním tarifu o 2 koruny. Dotýká se jen plateb v hotovosti nebo běžnou platební kartou. V případě karet IREDO pro pravidelné cestující jízdné zatím nezdražujeme,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Kraj současně uvedl, že pracuje na opatřeních, která mají zrychlit odbavení cestujících. „Studenti a žáci kupují v drtivé většině hotově týdenní jízdenky, což hlavně v pondělí činí problémy při odbavování. Celkově je z objemu tržeb 80 procent platba v hotovosti. Když se k tomu přidá často mizerná dostupnost mobilního signálu při platbě standardní kartou, tak opět dochází ke zpoždění spojů, a tím i nárůstu nervozity jak u cestujících, tak i u řidičů. Každá vteřina navíc při odbavení v ranní špičce hraje roli. Po dohodě s dopravci přejdeme na offline platbu spolu s úpravou odbavovacího zařízení, což zvýší komfort odbavování na maximum,“ uvedl Kortyš. Oba kraje zatím neumožňují nákup jízdenek online. Systém OREDO má sice vlastní mobilní aplikaci, ta ale neumožňuje nákup jízdenek.

Změny ceníku:

změna cen papírových jednotlivých jízdenek hrazených v hotovosti a bankovní kartou (průměrná vážená změna + 8,5 %),
zavedeny roční relační jízdenky (včetně zlevněných), jejich cena je trojnásobek 90denní jízdenky,
změna ceny síťové jízdenky pro jednotlivce – navýšení ze 160 na 200 korun,
změna ceny síťové jízdenky pro 5 osob – navýšení z 350 na 500 korun,
jízdné pro psy nově čtvrtinové místo polovičního,
síťová jízdenka pro psa – navýšení z 30 na 50 korun (čtvrtina síťové jízdenky pro jednotlivce)

Tagy IREDO Královéhradecký kraj Pardubický kraj
82 komentářů