Pardubický kraj vydal manuál pro cestující vlakem, dočasně zlevnil krajskou kartu

Řídicí vůz Bfhpvee295 v čele osobního vlaku z Pardubic do České Třebové u Bezpráví. Foto: České dráhyŘídicí vůz Bfhpvee295 v čele osobního vlaku z Pardubic do České Třebové u Bezpráví. Foto: České dráhy

Cestující v Pardubickém kraji mají nově k dispozici manuál, který jim vysvětluje, jaké změny nastanou s příchodem společnosti Leo Express

Cestující v Pardubickém kraji mají nově k dispozici manuál, který jim vysvětluje, jaké změny nastanou s příchodem společnosti Leo Express do závazkové dopravy na Orlickoústecku. Desatero otázek a odpovědí zveřejnil kraj na svých stránkách.

Pardubický kraj dočasně od 1. prosince současně sníží dočasně cenu čipové karty pro cestování na tarif Iredo ze 150 na 30 korun. Nabídka kraje platí do konce ledna příštího roku. Čipová karta Iredo je výhodná pro cestující, kteří jezdí vlakem pravidelně a kupují si časové jízdenky na sedm, 30 nebo 90 dní, případně přestupují i na autobusy. Umožňuje rovněž platbu elektronickou peněženkou.

Kraj v desateru zapomněl na informaci o zdražení tarifu Iredo, kvůli kterému naopak na tratích, kde nastoupí Leo Express, pravidelné dojíždění podraží.

V případě tratí, kde zůstávají České dráhy, zůstávají v platnosti všechny produkty Českých drah včetně síťových jízdenek či IN karet.

Změna čeká cestující při přestupech mezi vlaky obou dopravců bez karty Iredo. „Jestliže se cestující ve vlaku prokáže jízdenkou z předchozího spoje, je poté cestující odbaven v návazném vlaku bez jakékoliv přirážky,“ upozornil Pardubický kraj, že nemusí po příjezdu do přestupní stanice cestující shánět nejprve pokladnu pro koupi dalšího lístku.

V roce 2020 by mělo být snazší cestování i s klasickou papírovou jízdenkou pro občasné cestující. „Plánujeme úpravy, aby byla přestupní i papírová jízdenka opatřená takzvaným QR kódem. Rádi bychom ji zavedli příští rok,“ řekl ČTK Petr Moravec, jednatel společnosti Oredo, která je organizátorem veřejné dopravy v Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Leo Express minulý týden zveřejnil i svůj ceník pro trasy v Pardubickém kraji, většinou bude u základních jízdenek levnější než tarif Iredo.

Tagy České dráhy IREDO Leo Express Tenders Pardubický kraj Top
77 komentářů