Veřejná doprava na východě Čech podraží, nově bude i roční jízdenka

RegioPanter na trati Pardubice - Hradec Králové. Foto: České dráhyRegioPanter na trati Pardubice - Hradec Králové. Foto: České dráhy

Zvýšení cen má nejméně postihnout pravidelné cestující.

Cestování v Královéhradeckém a Pardubickém kraji bude od změny jízdního řádu 12. prosince dražší. Oba kraje se rozhodly zdražit ceník jízdného v integrovaném dopravním systému IREDO.

Zdražení oznámily oba kraje v tiskové zprávě, nový ceník zatím není zveřejněn. Kraje zdražení vysvětlují navýšením nákladů a snahou neomezovat kvůli tomu rozsah autobusové a železniční dopravy. Podle nich dojde pro běžné cestující ke zdražení v „řádu korun“.

„Úprava ceníku umožní částečné vyrovnání ekonomických ztrát, respektive výpadku příjmů v krajském rozpočtu nejen v důsledku snížení poptávky na cestování veřejnou dopravou v souvislosti s pandemickými opatřeními, ale také například kvůli prudkému nárůstu cen pohonných hmot a dalších provozních nákladů,“ řekl radní Královéhradeckého kraje Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy. Podle něj jde o první větší zdražení od roku 2013.

Podle náměstka hejtmana Pardubického kraje pro oblast dopravy Michala Kortyše jsou úpravy cen řešeny tak, aby byly nejnižší dopady na pravidelné cestující. „Pokud cestující nyní hradí jízdné v hotovosti, a nově si pořídí bezkontaktní čipovou kartu IREDO, tak se cena jízdného prakticky nezmění, což je určitá motivace pro cestující, aby si tuto naši kartu na pravidelné cestování pořídili,“ dodal Kortyš.

Od 12. prosince je novinkou rozšíření platnosti síťové jízdenky pro kolo i na vlaky Českých drah. Novinkou je i roční síťová jízdenka za 14 652 korun, se kterou mohou lidé cestovat v obou krajích se všemi dopravci zapojenými do IDS IREDO.

Tagy IREDO Královéhradecký kraj Pardubický kraj zdražení jízdného
51 komentářů