Velký úspěch pro Škodu v Africe. V Egyptě získala zakázky za více než miliardu eur na modernizaci lokomotiv

Egyptská lokomotiva pro modernizaci. Foto: Škoda GroupEgyptská lokomotiva pro modernizaci. Foto: Škoda Group

Zakázky se týkají i servisu lokomotiv, zaškolení Egypťanů bude probíhat v Šumperku.

Škoda Group podepsala s Egyptskými státními drahami (ENR) dvě smlouvy na modernizaci a údržbu nejméně 280 diesel-elektrických lokomotiv. První se týká modernizace lokomotiv realizované v průběhu následujících devíti let, druhá smlouva poskytování full-servisu až na 15 let. Hodnota přesahuje miliardu eur.

Podpis kontraktů oznámila Škoda Group v tiskové zprávě. Většina prací bude probíhat v Egyptě.

„Tyto zakázky představují pro Škoda Group historický milník. Díky našemu know-how a dobrým výsledkům v oblasti servisu a modernizace máme skvělou pozici pro poskytování špičkových služeb pro uvedený projekt. Naším cílem je využít naše schopnosti a zkušenosti pro budování trvalých vztahů a dlouhodobě se tak podílet na zvyšování kvality železničního sektoru na Blízkém východě a v Africe. Úspěch v daném projektu je dalším potvrzením naší strategie expandovat na zahraniční trhy,“ řekl Didier Pfleger, CEO Škoda Group.

Prototypy a školení pro Egypťany v Šumperku

Na začátku projektu budou ve výrobním a servisním závodě Škoda Group v Šumperku v České republice modernizovány dva prototypy lokomotiv. Zbývající lokomotivy pak budou modernizovány a udržovány přímo v Egyptě. Pro zajištění úspěšné realizace poskytne skupina na svých pracovištích školení právě při realizaci prototypů. Egyptští pracovníci budou vybaveni potřebnými odbornými znalostmi jak v Česku, tak v Egyptě, aby mohli pracovat na lokomotivách dle evropských průmyslových standardů. Při výběru a školení těchto pracovníků bude Škoda spolupracovat s obchodním partnerem v Egyptě.

V průběhu následujících devíti let dodáme do Egypta minimálně 280 zmodernizovaných a opravených lokomotiv s prodlouženou životností o dalších 15 až 20 let. Pro uvedené lokomotivy budeme zajišťovat až patnáctiletý full-servis. Jsme přesvědčeni, že právě full-servis je pro naše zákazníky nejefektivnější způsob kvalitní péče a údržby celé flotily vozidel,“ říká Marek Herbst, Senior Vice President Service ve Škoda Group.

Egyptské lokomotivy projdou zásadní revizí a obměnou svých komponent. Generální oprava se týká pohonů a pneumatické části lokomotiv. Brzdovou soustavu a elektrické rozvody čeká komplexní modernizace. Promění se i kabina strojvedoucího, do které bude instalován nový řídicí pult. Zkontroluje se a upraví také systém nadřazený řízení TCMS. Na závěr lokomotivy podstoupí i významnou designovou přestavbu.

Tagy Egypt Egyptské dráhy Škoda Group
117 komentářů