Čedok evakuuje klienty z Taby, do Egypta vypraví tři lety

Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings. Foto: ČedokBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings. Foto: Čedok

Egyptské letovisko zasáhla raketa.

Cestovní kancelář Čedok přistoupila k evakuaci pěti set českých turistů z Taby poté, co egyptské letovisko zasáhla raketa. Letecké společnosti Smartwings a ČSA vypraví dnes po poledni celkem tři evakuační lety na letiště Sharm El Sheikh. Dva zamíří do Prahy, jeden do Brna. Neobsazená místa budou nabídnuta ministerstvu zahraničí a dalším cestovkám.

Ve 13:35 odstartuje z Brna první let, půjde o Boeing 737-800 s registrací OK-TSF. Ve 13:40 vzletí z Prahy Airbus A320 registrace OK-HEU a ve 13:55 jej bude následovat Boeing 737-800 s registrací OK-TSU, a to rovněž z Ruzyně. Egypt by měly všechny stroje opustit vpodvečer.

Mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková uvedla pro novinky.cz, že zájezdy v hotelích kolem Taby byly předčasně ukončeny, neboť bezpečnost klientů je pro cestovní kancelář prioritou. Zdůraznila, že všichni jsou v pořádku a budou postupně informováni o transferech na letiště.

Po dopadu rakety bylo zraněno nejméně šest lidí, jejich národnosti nejsou českému ministerstvu zahraničí známy. Zřejmě by mělo jít o občany Egypta. Kdo za odpalem rakety stojí, není zatím jasné. Tamní média jej dávají do souvislosti s válkou mezi Izraelem a teroristy z Hamásu.

Tagy BRQ Čedok České aerolinie cestovní kanceláře ČSA Egypt Letiště Brno letiště praha OK prg smartwings SW Taba
25 komentářů