V Kroměříži začíná jezdit hybridní autobus Volvo, do 30 km/h využívá baterii

Autobus Volvo 7900 pro Kroměříž. Foto: KTSAutobus Volvo 7900 pro Kroměříž. Foto: KTS

Oproti čistě dieselovým autobusům má zhruba o čtvrtinu nižší spotřebu nafty.

Kroměříž je dalším městem, které začne v městské hromadné dopravě používat hybridní autobus. Radnicí vlastněné Kroměřížské technické služby (KTS) zakoupily autobus Volvo 7900 Hybrid. Zaplatí za něj 6,5 milionu korun.

Nákup nového autobusu oznámila radnice na svých stránkách. K nákupu došlo poté, co ho loni testovali. Hybridní autobus kombinuje pohon na naftu a elektřinu. Při rozjezdu a jízdě do rychlosti 30 kilometrů za hodinu využívá baterii, při rychlejší jízdě jede na naftu. „Velkým kladem je naprosto tichá jízda při rozjezdech. V porovnání s dieselovým autobusem hybridní technologie dosahuje asi pětadvacetiprocentní úspory paliva,“ popsal vedoucí provozu MHD Jaroslav Černý.

Vozidlo je vybaveno automatickou plošinou pro nástup a výstup vozíčkářů, autobus je plně klimatizován a vybaven USB zásuvkami pro dobíjení drobné elektroniky. Nový autobus doplní sedm více než deset let starých vozidel Volvo, která jezdí na naftu. Kromě toho KTS disponují třemi autobusy značky Iveco, které jezdí na stlačený zemní plyn (CNG). Pořízeny byly v letech 2017 a 2018. „Rádi bychom v obnově vozového parku MHD pokračovali. Bez dotací se ale v případě nákupu více autobusů najednou neobejdeme. Bohužel, vhodný dotační titul dosud vypsán nebyl,“ uzavřel starosta Jaroslav Němec.

V Kroměříži jezdí autobusy na celkem osmi linkách městské hromadné dopravy.

Hybridní autobus Volvo 7900LAH jezdí od loňského roku i v Českých Budějovic. Tamní dopravní podnik jej koupil po několikatýdenním testování, když předtím se testoval i v Praze.

Tagy hybridní autobus Kroměříž Volvo 7900
20 komentářů