V Kroměříži vyjíždí další dva hybridní autobusy, tentokrát MAN

Nové hybridní autobusy MAN pro Kroměříž. Foto: Mesto-kromeriz.czNové hybridní autobusy MAN pro Kroměříž. Foto: Mesto-kromeriz.cz

Město začalo jednat o integraci do IDZK.

Kroměřížské technické služby (KTS) zařadí tento týden do pravidelného provozu v městské hromadné dopravě  dva nové hybridní autobusy MAN Lion’s City 12 EfficientHybrid. Firma za ně zaplatila 11,7 milionu korun, jak vyplývá z údajů na profilu zadavatele. Doplní dva hybridní autobusy Volvo, které již ve městě jezdí.

MAN vyhrál soutěž na dodávku nových hybridních autobusů, které kombinují pohon na naftu a elektřinu. „V letech 2021 a 2022 jsme již dva hybridní autobusy pořídili. Ukázalo se, že jejich provoz je ekonomicky nejvýhodnější. Navíc jsou šetrné k životnímu prostředí,“ uvedl místostarosta Karel Holík.

Elektromotor pomáhá spalovacímu motoru při rozjezdu, plní současně funkci startéru. Elektřinu elektromotor vyrábí při brzdění. „Nová vozidla MAN jsou vybavená celovozovou klimatizací, což cestující ocení v letních měsících. Autobus má 31 míst k sezení a prostor pro invalidní vozík nebo dětský kočárek. Vůz je také vybaven kamerovým systémem pro zvýšení bezpečnosti cestujících i řidiče a pro eliminaci vandalismu. Nechybějí ani USB zásuvky pro nabíjení mobilních telefonů nebo tabletů a informační LED panely pro cestující,“ dodal místostarosta Jan Hebnar.

V Kroměříži kromě dvou hybridních autobusů Volvo zajišťují dopravu ještě tři autobusy Iveco na CNG a čtyři naftové autobusy Volvo. Obměna autobusů kroměřížské MHD by měla i v dalších letech pokračovat. „Chtěli bychom postupně přecházet na vozidla s pohonem na elektřinu, přestože jejich cena nyní výrazně převyšuje náklady na pořízení hybridních autobusů. Na pořízení těchto autobusů a na vybudování dobíjecí stanice bychom rádi čerpali dotace,“ uvedli místostarostové.

Město současně oznámilo, že začalo jednat se Zlínským krajem o integraci do Integrované dopravy Zlínského kraje.

Nové hybridní autobusy MAN pro Kroměříž. Foto: Mesto-kromeriz.czNové hybridní autobusy MAN pro Kroměříž. Foto: Mesto-kromeriz.czHybridní autobus Volvo v Kroměříži. Foto: KTS Kroměříž
Tagy hybridní autobus Kroměříž Kroměřížské technické služby MAN Lion's City 12 EfficientHybrid
3 komentáře